fallback

Преглед на печата за 30 януари

08:02 | 30.01.08 г.

Сделката за "Кремиковци" придоби геополитически измерения
в. Дневник
 
Смяната на собствеността в "Кремиковци" доби формата на геополитически сблъсък, след като във вторник в наддаването за комбината се включи и американският гигант в производството на стомана US Steel (Ю Ес стийл). Това съобщиха от няколко места, включително премиерът Сергей Станишев, изпълнителният директор на дружеството Александър Томов и индийски представители на висшия мениджмънт в компанията. Именно индийците уточниха и че предстои избор между украинския милиардер Константин Жеваго и "Ю Ес стийл". По непотвърдена информация премиерът дори е провел среща с посланика на САЩ в България Джон Байърли, на която дипломатът е представил интереса на американската компания.
 
Брюксел отмени орязването на "Натура"
в. Дневник
 
Площта на зоните от екомрежата "Натура" няма да бъде намалявана, ако части от тях попадат в устройствени планове на общините. Това гласи проекторешение на Министерския съвет, което ще бъде прието утре. Министрите ще направят спешните поправки на собствените си неотдавнашни решения след намеса на Европейската комисия (ЕК). Досега кабинетът взимаше решенията за включването на зони в "Натура" при изричното условие, че от защитената мрежа ще отпадат терените, които влизат в устройствените планове. Така имаше опасност покритието на "Натура" да бъде сведено от официално обявените 33.8% до фактическите 20% от територията на страната.
 
МВР вече ще следи и всички контакти в интернет
в. Сега
 
МВР ще знае по всяко време на денонощието кога сме били в интернет, на кого сме пращали имейл или съобщение по ICQ, както и с кого сме говорили по телефона, използвайки глобалната мрежа. Това става ясно от публикувана вчера в "Държавен вестник" съвместна наредба на вътрешното министерство и на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Данните за действията в интернет, както и за разговорите ни по фиксиран и мобилен телефон ще са достъпни в реално време за служба "Оперативно-техническа информация" на МВР, но без самото съдържание на разговорите и кореспонденцията.
"Контракс" също гледа към борсата
в. Дневник
 
Българската ИТ компания "Контракс" обмисля възможността да излезе на Българската фондова борса, съобщи вчера нейният управител Йордан Йорданов. Той не уточни какви средства очакват да привлекат от листването си, но заяви, че това е начин да намалят влиянието на финансовия фактор в многобройните проекти, които сега обслужват със собствени средства. "Заложеният ръст за тази година изисква допълнителни средства и ние ще трябва да ги търсим било чрез IPO, било чрез стратегически инвеститори", каза Йорданов. Компанията води преговори с потенциални инвеститори от Австрия, Германия, Гърция и САЩ, които имат добра репутация в сектора на информационните технологии и търсят присъствие в България.
 
Столичната община се изплаши от високия данък върху колите
в. Сега
 
София се отказа от намерението да вдигне с 25% данъка върху превозните средства. Вместо това налогът ще бъде увеличен само с 10%, се разбра на заседание на бюджетната комисия в СОС вчера. Съветниците се опасяват, че по-резкият скок на налога ще доведе до спад на събираемостта и ще накаже собствениците на по-екологични автомобили. При новото равнище на облагане собственик на средно мощен автомобил с 99 конски сили на възраст от 5 до 14 години ще плаща 66 лв. срещу досегашните 60. При по-мощни коли със 150 конски сили данъкът ще е 200 лв. при 182 лв. за м.г.
 
Пускат отново ТЕЦ “Бобов дол”
в. Стандарт
 
Спреният енергоблок на ТЕЦ "Бобов дол" пак ще работи. Но ще произвежда ток само при опасност от режим в страната. Това съобщи шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов. По думите му от ръководството на централата са поискали от регулатора да не променя лицензията на II блок в ТЕЦ "Бобов дол". До дни Шушулов ще внесе в Министерски съвет предложение мощността да не бъде извеждана от експлоатация, а да остане като студен резерв и при трудност да задоволява нуждите на страната.
 
Около 4000 българи годишно почиват в Тайланд
в. Новинар
 
Около 4000 българи годишно избират Тайланд за двуседмична ваканция. Това каза Сомбат Лаохапончана, почетен консул на България в Тайланд. Според консула между 350 и 600 тайландци годишно пътуват към България заради бизнес или екскурзии. Тайландските туристи може да се увеличат, ако бъде пуснат директен полет до София. Към момента има само самолети от Банкок до Истанбул като най-близка дестинация.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 22.08.22 г.
fallback