fallback

Industry Watch: Инфлацията през 2008 няма да надхвърли 5 на сто

Цените на услугите за крайни потребители в България ще продължават да растат по-бързо в сравнение с еврозоната

15:24 | 28.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлация не по-голяма от 5 на сто през 2008 г. у нас прогнозират от Industry Watch в доклад, озаглавен "Готови за бизнес 2008".
Цените на услугите за крайни потребители в България ще продължават да растат по-бързо в сравнение с еврозоната, се казва в доклада.
Причината е в по-бързото номинално поскъпване на труда в страната. Същата тенденция се отнася и за други трудно търгуеми стоки като жилищата и съответно наемите.
Политически определяните цени, основно в ютилити сектора, могат да изненадат българските домакинства, се казва в доклада. Най-силно значение от тях върху местната инфлация имат цените на природния газ и електроенергията.
Заплатите на най-масовите позиции ще имат отново двуцифрен ръст, се посочва в доклада. Това се отнася за базовите (неквалифицирани) позиции и средните позиции (тези, които изискват определен набор от умения, но не задължително специализирано знание).
Разликите между най-големите градове ще останат значителни, като София ще продължи да предлага
най-скъпия труд. По отношение на "базовия труд" постепенно разликите се стопяват - нетните заплати ще са 350-400 лв. за неквалифицирани работни позиции.
В същото време разликите в сегмента на "средните" позиции остават чувствителни - докато в Пловдив и Бургас ще може да се намери персонал за около 500 лв., в София ще са нужди поне 650 лв. нетна заплата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 05.09.22 г.
fallback