fallback

Юлия Тимошенко: Жеваго е сериозен инвеститор с големи възможности

В телефонен разговор днес с българския премиер Сергей Станишев тя е заявила, че е информирана за украинския интерес към Кремиковци

17:13 | 25.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Сериозен инвеститор с големи възможности – така накратко описва украинския милиардер Констянтин Жеваго министър-председателят на Украйна Юлия Тимошенко.

В телефонен разговор днес с българския премиер Сергей Станишев тя е заявила, че е информирана за украинския интерес към металургичния комбинат Кремиковци и е уверила премиера, че става дума за голям инвеститор.

Според правителствения пресцентър българският министър-председател пък е казал, че въпреки че заводът е частна собственост, държавата има 25% участие и „за българската страна е важно да се гарантира развитието на металургичното предприятие и неговото бъдеще“. Станишев е допълнил, че българското правителство е готово да участва в преговорите.

Тази сутрин изпълнителният директор на комбината обяви, че до ден-два мажоритарният собственик Прамод Митал ще продаде дружеството, като най-вероятно купувач ще е Жеваго, въпреки че интерес към Кремиковци проявявали и други инвеститори.  

Предлага се държавата да предложи на купувача да създаде специален фонд от 500 млн. евро, необходими за изпълнение на плана на жизнеспособността на комбината. Синдикатите искат фондът да се депозира в българска банка, а изразходването на средствата да се контролира от правителството. Друго предложение на синдикатите е при преговорите да се настоява собственикът да отдели други 50 млн. евро, които ще послужат за оборотни средства, за суровини, за заплати.

Същевременно синдикатите изразиха опасения, че до сделка може и да не се стигне, защото по техни данни собственикът на комбината е поставил на украинския инвеститор днес нови условия.

Борсовата сесия в петък завърши с повишение от 20,01% за акциите на Кремиковци, които достигнаха средна цена от 20,99 лв. при изтъргувани 652 броя. 

 

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 07.09.22 г.
fallback