fallback

Искат двойно поскъпване на водата в София до 2013 г.

Стойността на водата през тази година се очаква да бъде повишена на 1,02 лева без ДДС

12:41 | 24.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Дружеството "Софийска вода" предвижда цена от 2,18 лева без ДДС за кубически метър питейна вода през 2013 г., съобщи изпълнителният директор на фирмата Грег Ендемано на среща в Столичния общински съвет (СОС), цитиран от БТА.
Цената е предвидена в бизнесплана на дружеството. Стойността на водата през тази година се очаква да бъде повишена на 1,02 лева без ДДС след решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), уточни Ендемано.
Приходите за компанията, обезпечени от цена на водата 1,33 лева за кубически метър през 2009 г. без ДДС, ще бъдат обезпечени с постепенно растящата през периода до 2013 г. тарифа - съответно с 3, 12, 10 и 8 на сто, за да се стигне до цена през 2013 г. от 2,18 лева, посочи Ендемано.
До края на тази година "Софийска вода" предвижда намаляване на загубите по водопроводната мрежа от 61 на 56 на сто. Предвидена е също подмяна на водомерите при източниците, подмяна на 64 км водопроводна мрежа, 8 км канализационна мрежа, поставянето на 4 хил. нови водопроводни отклонения.
В ДКЕВР е одобрен 5-годишният план на дружеството, но за повишението на цената на водата, което се предвижда да стане през април, е необходимо одобрение от страна СОС на доклада на "Софийска вода" за инвестициите.
За получаването на външния заем от 5 млн. лева, необходими за инвестиции във водопроводната мрежа, от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), от "Софийска вода" се нуждаят от потвърждение от Столичната община, че новото финансиране се определя като част от задълженията по основния дълг, съгласно договора за концесия и решението на СОС за одобрение на заема. Това бе уточнено от директора на отдела "Общинска инфраструктура" към ЕБВР Хенри Ръсел.
Според концесионерите второто допълнително споразумение към договора за концесия, който СОС предстои да приеме, е благоприятно за Столичната община, защото намалява регулаторния риск, прехвърлящ се към "Софийска вода".
ДКЕВР ще одобрява бизнесплановете и ще определя цените на услугите, като по този начин се очаква условията по договора да станат по-ясни и по-благоприятни за общината.
Концесионерите посочиха, че водопроводната система на София в момента се състои от 4106 км тръби за питейна вода и 1485 км канализационна мрежа. Съгласно договора за концесия, "Софийска вода" трябва да изпълни за 15 години капиталови разходи и инвестиции за минимум 150 млн. долара. До края на миналата година са вложени 96 млн. долара, отбеляза Ендемано.
"Софийска вода" е постигнала 100% съответствие с изискванията за качество на питейната вода, каза той. Според него е пълно и съответствието с изискванията за качествата на канализационно-отпадните води.
Извършена е първата мащабна реконструкция на язовир "Бели Искър", за 6 години постъпващите количества в системата за водоснабдяване са намалени с 35,5 млн. кубически метра. Според фирмата са постигнати 75 на сто удовлетвореност за клиентите, при условие, че тя е била 23 на сто през 2000 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 26.08.22 г.
fallback