fallback

Синдикати искат от правителството да отстрани Глобал стийл от Кремиковци

Ако до един месец не се изпълнят исканията им, те ще организират протест в София с искане за оставка на правителството

10:05 | 23.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха премиерът Сергей Станишев да предприеме мерки за отстраняване на "Глобал стийл" от "Кремиковци" АД като нежелан инвеститор, който не изпълнява плана за жизнеспособността на комбината. Това съобщи на протестен митинг, организиран от двата синдиката в Кремиковци, председателят на Синдикалната федерация "Металици" Васил Яначков, цитиран от БТА.

Синдикатите настояват да бъдат отстранени от длъжност и петима заместник-министри от различни министерства, начело със зам.-министъра на икономиката Нина Радева, които наблюдават изпълнението на плана за жизнеспособност на дружеството.

Над 2000 металурзи са се събрали на протестен митинг, по оценка на двата синдиката. Протестът преминава под мотото "Нов собственик - проспериращ "Кремиковци". На митинга са и президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. От синдикатите посочват за виновен за състоянието на комбината и главния изпълнителен директор Александър Томов.

Ако до един месец не се изпълнят исканията на металурзите, те ще организират протест в София с искане за оставка на правителството. Синдикатите настояват тази година да бъдат увеличени заплатите на работещите в комбината с 25 на сто. Сега чистата заплата на работниците е 600-700 лева. Те не са получили декемврийските си възнаграждения, а от три месеца не са им плащали и парите за храна. Работниците се оплакват и от лошите условия на труд и липсата на предпазни облекла.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 09.09.22 г.
fallback