fallback

На стоковата борса се предлага царевица за пръв път от лятото насам

Тези дни е възможно на ССБ на бъде сключена първата сделка за царевица от месеци насам, смятат запознати

17:10 | 21.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

През изминалата седмица за пръв път от лятото насам на борсата има оферта за продажба на царевица, и то за сравнително голямо количество, съобщиха за Investor.bg от ръководството на Софийската стокова борса (ССБ). Цената „продава” от 490 лв./т е приемлива към момента, като се има предвид недостигът на този основен фураж в страната и информацията от търговци, че се сключват единични сделки на едро в страната около тази цена. Цената „купува” за царевица на борсата през миналата седмица беше 480 лв./т, което значи, че още тези дни е възможно на ССБ на бъде сключена първата сделка за царевица от месеци насам, смятат запознати.
Търсенето на пшеница продължава да е при цена от 450 лв./т, а предлагане напоследък няма. Последната сключена борсова сделка за пшеница през 2007 г. беше при цена от 500 лв./т.
Цената „продава” за бялото брашно тип „500” в чували се запази същата през миналата седмица (700-710 лв./т) спрямо предходната, когато пък беше отбелязан лек спад спрямо предходната седмица.
Маслодайният слънчоглед след кратко прекъсване отново се търси на борсата при цена от 800 лв./т, като последните сключени сделки през 2007 г. бяха при цена от 830 лв./т.
На ССБ през миналата седмица основно се сключваха сделки за течни горива, което е характерно за сезона. Сключени са 9 сделки на обща стойност от около 18,5 млн. лева.
На стоковата борса в Чикаго тази сутрин котировките на пшеницата са 346 долара/т (покачване за седмица с 21 долара/т), а на царевицата – 198 долара/т. Цените на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща бележат лек спад през изминалата седмица, като към тази сутрин са съответно (преизчислени в лева) 471 лв./т и 412 лв./т. Маслодайният слънчоглед в Будапеща обаче се е повишил само за седмица с 38 лв./т до 904 лв./т. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам бележи скок за седмица със 130 долара/т, достигайки 1745 долара/т.
 
*Цените в лева са без включен ДДС
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 23.08.22 г.
fallback