fallback

Преглед на печата за 21 януари

08:23 | 21.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Договорът за "Южен поток" сключен под силен руски натиск
в. Дневник
Споразумението между България и Русия за газопровода "Южен поток" е сключено под силен натиск от Москва, а не с отстъпки от руска страна, както беше официално обявено. Договорът за тръбата заедно с още седем документа беше подписан по време на визитата на руския президент Владимир Путин в София. Българският държавен глава Георги Първанов определи спогодбите като "голям шлем".
Бяхме заплашени, че ако "Газпром" и "Булгаргаз" нямат равно участие в съвместното им дружество, трасето просто може да ни заобиколи, съобщи източник, близък до преговорите. Според него обаче е недопустимо газопроводът да подмине България, както стана със "Син поток" за Турция. Докато участници в разговорите от българска страна акцентират върху "защитените национални интереси", руският министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко се похвали пред "Комерсант", че Кремъл не е направил никакви отстъпки.
Домакинствата забавиха търсенето си
в. Дневник
Потреблението на домакинствата забави темпа си на растеж от средата на миналата година, показват данните от икономическия преглед за последното тримесечие на 2007 г. на Българската народна банка. Най-чувствителна е промяната в разходите за храна, домакински стоки и битова техника. Очаква се оформилата се тенденция на забавяне в търсенето да се задържи и занапред. Основната причина за това е високата инфлация, която нарасна рязко през лятото на миналата година и в края й завърши на нива 12.5%. Тя е и основният фактор, който е довел до влошаване на показателя, измерващ доверието на потребителите, показват данните на доклада. В края на миналата година песимизмът в оценките и очакванията на потребителите за икономическата ситуация в страната и за следващата година се е засилил значително. Усещането на загуба на покупателна способност на потребителите се засилва, а оценката на домакинствата за финансовото им състояние се влошава, отчитат анализаторите.
Високата инфлация, намалената покупателна способност и влошените очаквания формират и негативната тенденция в потреблението на домакинствата за следващата една година, се казва в доклада. Това важи най-вече за стоките, които регистрират и най-чувствително на нарастване на цените.
Комисия “Шушулов” и за горивата
в. Стандарт
Държавна комисия за регулиране пазара на горива да създаде правителството, настояват превозвачи. Идеята е новият орган да определя цените на бензина и дизела подобно на комисията "Шушулов", научи "Стандарт". "Щом имаме Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, защо да няма и орган за контрол на цените на горивата", заяви Красимир Лалов, председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт. По думите му в момента има монопол при търговията с горива, който се държи от рафинерията на "ЛУКОЙЛ Нефтохим" в Бургас. Колкото и бензиностанции да имаме, всички зареждат от ЛУКОЙЛ, а той работи на максимална печалба. Минимални количества се внасят от Румъния и Гърция, но те не могат да разбият монопола, твърди Лалов. Според него е недопустимо в България да има рафинерия, а превозвачите да зареждат по-скъпи и по-некачествени горива от Румъния, Гърция и дори Австрия.
Румъния се намести на наше място в износа на ток
в. Сега
От около една седмица насам Румъния транзитира големи количества електроенергия през територията на България за Сърбия и Гърция. Това съобщиха източници от НЕК. Информацията бе потвърдена и от дежурните екипи на предприятието "Електроенергиен системен оператор". От 1995 г. насам за първи път се случва през България да се пренася чужд ток. Това е започнало дни след като министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров издаде заповед, с която забранява износа на ток от страната до 31 март т.г. заради влошените метеорологични условия и факта, че НЕК се е принудила да прибегне до резервите си. Вчера министърът заяви по "Неделя 150", че всъщност заповедта му спира категорично износа само до 18 януари вечерта, а за периода до 31 март преценката е оставена на дежурните диспечери.
БТК най-после пуска конкуренти в бързия интернет
в. Сега
След 4 години спорове, заплаха от 100 000 лв. глоба, която така и не плати, и две изгубени съдебни дела БТК най-накрая допуска конкурентните й оператори да ползват мрежата й за високоскоростен интернет. Това ще бъде обявено днес на специална среща в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), на която ще бъде подписано споразумение за сътрудничество.
Мрежата за т.нар. ADSL услуги, която телекомът почна да изгражда още докато беше държавен, вече ще може да се ползва от всички оператори с точно определена цена, която да не е дискриминационна, се казва в проекта за споразумение. За всеки абонат на БТК, който желае да има интернет, алтернативният оператор ще плаща такса на БТК и наем за ползване на линията. Таксите ще са около 20 вида, като най-високата ще е 200 лв. Наемът пък ще се определя като процент от цената, която плаща крайният потребител, като сумата трябва да дава възможност на алтернативния оператор за 20% печалба, казаха запознати. Досега БТК прилагаше два различни подхода, за да държи конкурентите си далеч от високотехнологичната мрежа. Първоначално не подписваше никакви договори и бе осъдена от Сдружението за електронни комуникации. Когато загуби делото, започна да предлага на конкуренцията да ползва мрежата й на неприемливо високи цени, за което браншовата организация заведе второ дело, което спечели наскоро.
Внасяме 200 хил. тона царевица от Украйна
в. Стандарт
Внос на 200 хиляди тона царевица от Украйна за България е договорил министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил на среща с украинския си колега Юрий Мелник. Срещата беше в рамките на международното изложение "Зелена седмица" 2008 в Берлин. Министър Кабил каза, че за целта предстои експертно посещение в Киев през февруари. На място в украинската столица ще бъде договорена сделката между експортни фирми на Украйна и български търговци - вносители на зърно. Количеството е предвидено в квотата за износ на Украйна. Страната вече е разпределила износа на 1,2 млн. тона пшеница, царевица, ечемик и ръж, информира Кабил. Той не уточни цената, на която ще внасяме царевицата, защото тя щяла да се договаря на място.
 
"Слънчев бряг" ще се рекламира като купонджийска дестинация
в. Дневник
Искаме да рекламираме "Слънчев бряг" като купонджийска дестинация, защото нямаме друг избор - комплексът вече е изграден като такъв, каза председателят на Съюза на собствениците в най-големия черноморски курорт Елена Иванова. На предстоящите туристически борси съюзът ще акцентира, че курортът е купонджийски, но в него има места и за младежи, и за семейства с деца.
В петък управителният съвет на съюза взе решение комплексът да бъде представен на борсите в Берлин, Москва, Прага и Букурещ в общ щанд с община Несебър. За него освен готовия филм и каталог хотелиерите ще подготвят нови материали и ще кандидатстват пред кохезионния и структурни фондове с общ проект за рекламиране на дестинациите.
Производители вдигат цените на мебелите
в. Новинар
Цените на мебелите ще се повишат от следващия месец, съобщиха пред "Новинар" собственици на магазини за обзавеждане. Те не се ангажираха да кажат какво ще е увеличението. Обясниха обаче, че вече са били предупредени от българските производители, че материалите от дърво и пластмаса поскъпват. В момента много търговци разпродават стоката си на промоция, тъй като се опасяват, че след седмици клиентите ще се откажат да купуват, след като видят новите цени. Намаленията започват от 20% и стигат дори до 50%, а търговците приканват собствениците на нови жилища или тези, които искат да освежат старите, да побързат с покупките. На въпросите на клиентите каква е причината за вдигането на цените, продавачи обясняват за екотакса, която оскъпява производството на продукти от метал и дърво с 60 стотинки до лев на килограм.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 01.09.22 г.
fallback