fallback

Преглед на печата за 18 януари

08:04 | 18.01.08 г.

Военните пускат на пазара апетитни имоти в курортите
в. Сега
 
27 апетитни военни имота, част от които се намират в морски или планински курорти, ще бъдат продадени или заменени срещу жилища в близките месеци. Вчера МС прие предложението на военното министерство те да бъдат преобразувани в частна държавна собственост. Военните имоти са в областите Благоевград, Бургас, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Софийска и Хасково. Най-атрактивните са в Бургас, Поморие, Самоков, Сандански, Хисаря, край язовир "Батак". МО смята да продаде или замени общо над 3600 дка земи. Ще се продадат цели казарми като тази в местността Борича в Самоков с 58 сгради и 391 907 кв.м площ.
 
ЕК ни поряза за съживяване на ІІІ и ІV блок
в. Сега
 
Европейската комисия поряза надеждите за повторно пускане на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" само ден след като премиерът Сергей Станишев обяви, че правителството готви мерки, които да доведат до съживяването им. "ЕК е отбелязвала неведнъж, че въпросът е приключен", заяви говорителят на комисаря по енергетика Андрис Пиебалгс - Феран Тараделас, цитиран от БТА.
 
Гриша Ганчев навлиза в медийния бизнес
в. Дневник
 
Собственикът на футболния клуб "Литекс" Гриша Ганчев вече притежава половината от капитала на пловдивската кабелна телевизия "Евроком България", съобщи за "Дневник" досегашният притежател на пакета и управител на компанията Георги Барбудев. Той уточни, че Ганчев е купил 50% от акциите на медийната компания, т.е. не държи контролния пакет акции, както писаха някои медии. Барбудев обаче отказа да посочи стойността на сделката.
 
България е на едно от последните места по дял на инвестиции във високи технологии от БВП
в. Дневник
 
Делът на инвестициите в информационно-комуникационните технологии от БВП по текущи цени за 2005г. в България е  0,8 на сто, а през 2006 - 1 на сто, което показва тенденция на растеж, но поставя страната на едно от последните места сред европейските страни. За сравнение делът на инвестициите в ИКТ от БВП по текущи цени през 1980г. в Швеция и Италия е 1,6 на сто, а в САЩ -2 на сто. Това показват данни от Анализ на изследването на разходи и инвестиции в информационно-комуникационни технологии в предприятията, подготвен от Националния статистически институт и разпространен днес.
 
Стадион за смет
в. Стандарт
 
Сделка "стадион за смет" може да реши проблема на София с боклука. Авангардната идея е футболен клуб "Локомотив" да получи игрището в квартал "Надежда", а в замяна неговият собственик Николай Гигов да вдигне завод за преработка на столичните отпадъци, гръмна агенция Фокус. Гигов вече инвестира в бизнеса с боклука. Той е съдружник в пловдивския завод за смет в Шишманци.  "Не съм водил разговори с кмета Борисов. Пловдивският завод има опция да поеме и част от боклука на столицата. Нека видим дали функционира добре, пък след два-три месеца ще помислим и за такъв в столицата", коментира пред "Стандарт" Гигов.
 
Немци и швейцарци искат да произвеждат биогорива у нас
в. Новинар
 
Немски фермери проявяват интерес да отглеждат енергийни култури у нас. Това стана ясно на дискусия между зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов и фермери от Германия в Берлин. Причината за интереса на чужденците е ниската цена на земеделската земя у нас. В момента парцелите в България се продават средно по 240 лв. за декар, а в ЕС са с 50% по-скъпи и стигат 400 лв. Фермерите са привлечени и от това, че у нас нивите са плодородни, но в момента пустеят.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 17.08.22 г.
fallback