fallback

Предлагат пет варианта за площадка на завода за отпадъци в София

Изменение ще претърпи проектът за план за регулация и застрояване за завода на площадка ЗСК "Кремиковци"

16:58 | 17.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Столичната община предлага пет варианта за разполагането на завода за преработване на отпадъци на консултанта за предпроектните проучвания по строителството му, съобщи пред общинските съветници днес кметът Бойко Борисов, цитиран от БТА.
Два от тях са площадка "Хан Богров" край с. Горни Богров и площадка ПСОВ "Кубратово", които вече имат план за регулация и застрояване за отреждане на терен за завода. Изменение ще претърпи проектът за план за регулация и застрояване за завода на площадка ЗСК "Кремиковци", тъй като първоначално разглежданият терен от общо 50 дка се е оказал недостатъчен.
На другите две предложени площадки - в с. Яна, местност "Садината" и местност "Пасището", вече са изготвени проекти за подробни устройствени планове, които са предадени на консултанта за предпроектните проучвания.
За да се подобри системата по управление на отпадъци в София ще се разшири зоната за разделно събиране на боклука, каза Борисов. На организациите, които се занимават с оползотворяването на отпадъци от опаковки, е предложено да обхванат незаетите райони "Овча Купел", "Кремиковци", "Красна поляна", "Витоша", "Подуяне", "Връбница", "Лозенец" и "Илинден".
Вече е сключен договор с "Балбок инженеринг" АД, които се занимават с третиране на излезли от употреба луминесцентни и други лампи, съдържащи живак. Дружеството ще събира излезлите от употреба лампи от структурите на Столичната община, районните администрации, учебни и детски заведения, детски ясли, културни домове, общински предприятия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 11.09.22 г.
fallback