fallback

Около 4 млн. лв. се очаква да бъдат събрани във Варна от патентен данък

Събираемостта на патентния данък, след приемането му за местен, ще се повиши чрез проверки на място

16:14 | 16.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Събираемостта на патентния данък, след приемането му за местен, ще се повиши чрез проверки на място, каза днес Венцислава Коева, директор на дирекция "Местни данъци" към община Варна. От началото на тази година администрирането на патентния данък става задължение на общините.
По думи на Коева се очаква приходите от този данък във Варна да са около 4 млн. лв. Според нея най-много средства ще постъпят от патентното облагане на малките хотели, заведенията за хранене и забавления и занаятчиите с обществено значима дейност.
До 29-ти февруари Министерството на финансите има ангажимент да изготви нов образец на данъчна декларация за патентния данък. В същия срок общинските съвети трябва с наредба да определят размера на всяка една от 40-те патентни дейности. На патентно облагане подлежат физически лица и еднолични търговци, чиято дейност е с оборот под 50 хил. лв. и не е регистрирана по ДДС.
Предвид промените предстои Националната агенция по приходите да предостави на общините програмния продукт, по който ще се администрира патентния данък.
До края на февруари варненският Общинският съвет трябва да определи ще има ли зони за патентния данък в града и размера на всяка една от патентните дейности. Декларациите ще се подават на местата по райони, където и сега се плащат местни данъци и такси.
От община Варна очакват подаването на формуляри да започне най-рано към 15 март, като крайният срок е 30 април. Това ще бъде и срокът за внасяне на първата и втората вноска по патентния данък, казват от общинската администрация.
Срокът за третата вноска е 31 юли, а за четвъртата - 31 октомври.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 29.08.22 г.
fallback