fallback

Б. Стоянов: Акциите на АДСИЦ се очертават като „защитна“ инвестиция

Сред най-перспективните сегменти на пазара ще бъдат индустриалните и търговските сгради, смятат от Прайм Пропърти АДСИЦ

15:33 | 16.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Борислав Стоянов. Снимка: Investor.bg

В последните няколко негативни седмици на БФБ-София се забелязва, че книжата на дружествата със специална инвестиционна цел регистрират много по-леки понижения от останалите акции, заяви на пресконференция днес Борислав Стоянов, изпълнителен директор на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ. По думите му, те се очертават като „защитна“ инвестиция, която може значително да намали загубите.

„Броят на дружествата със специална инвестиционна цел ще продължи да се увеличава през 2008 г. През тази година ще се наблюдава и ръст в увеличенията на капитала на АДСИЦ. Потенциалът на този тип компании до голяма степен се дължи на възходящия тренд на пазара на недвижими имоти, стабилният ръст на икономиката, а също и очакваните средства от фондовете на Европейския съюз“, каза още Стоянов.

Сред най-перспективните сегменти на пазара ще бъдат индустриалните и търговските сгради, смятат от дружеството.

„Ще нараснат инвестициите в нови сгради, построени по поръчка на своите собственици (т. нар. „build to suitе“). За този тип строителство инвеститорът на търси купувач, което значително намалява риска“, каза още Стоянов.

С времето АДСИЦ ще се занимават все по-малко със строителство, се казва още в анализа на дружеството. Очакванията им са през следващата година да бъдат реализирани повече сделки от типа „sale and lease back“ (продажба с обратно изкупуване), които позволяват на продавача да получи средства за инвестиции в своя бизнес, а купувачът (АДСИЦ) си осигурява дългосрчен наемател и добра доходност.

„Прайм Пропърти осъществи първата си такава сделка за готова производствена сграда в Ботевград, като предишните собственици останаха като наематели. Общата инвестиция възлиза на 2,2 млн. лв., а годишната доходност е 18%“, заяви Стоянов.

Като позитивна тенденция в сектора на недвижимите имоти Стоянов посочи разширяването на инвестициите в проекти извън София и по-големите градове.

„Прайм Пропърти БГ отчете печалба от 3,4 млн. лв. за 2006 г., като прогнозите ни са за 2007 г. тя да се утрои до над 10 млн. лв. Очакваният ръст на активите на годишна база е над 20% до 70 млн. лв.“, каза другият изпълнителен директор на компанията Радка Ганева. „За 2007 г. няма да бъде раздаден дивидент, но за 2008 г. Прайм Пропърти БГ АДСИЦ ще има възможност да разпредели такъв на своите акционери. За 2008 г. предвиждаме инвестиции в размер на 25 млн. евро. Очаква се да нарасне процентът на банковото финансиране на текущите проекти“, заяви още Ганева.

Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:03 | 09.09.22 г.
fallback