fallback

АПИС отново обвинява МДААР в злоупотреби, от министерството отричат*

Сумите са били изплатени въз основа на анекси към договора за поръчка на справочен софтуер за държавната администрация

14:32 | 16.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Незаконно плащане за близо 1 млн. лв., извършено в края на управлението на кабинета Сакскобургготски, разкри АПИС, съобщиха от фирмата за правен и справочен софтуер.
Фирмата е изискала договорите за доставка на справочен софтуер от 2005 г. по Закона за достъп до информация. От предоставените от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) договори става ясно, че 875 хил. лв. са били платени на два пъти без да има основание за това плащане.
Сумите са били изплатени въз основа на анекси към договора за поръчка на справочен софтуер за държавната администрация. Законът за обществените поръчки не допуска сключването на анекси към договорите, за да се избегнат такива злоупотреби. Въпреки това и в пълно нарушение на закона, министър Димитър Калчев е сключил два анекса към договора за доставка на справочен софтуер със Сиела.
С двата анекса към поръчката са включени първо кметствата, а след това – и над 600 училища от системата на Министерство на образованието и науката (МОН). И двата анекса са сключени „на тъмно” и демонстрират пълно пренебрежение към закона. Нещо повече – те дават възможност без търг и без конкуренция фирма „Сиела” да получи поръчка за общо 875 хил. лв.
Тази схема е възприета и от следващия министър Николай Василев, твърдят от АПИС. МДААР няма правомощия за централизирана доставка в полза на училищата и кметствата. Въпреки това вторият конкурс за справочен софтуер, който тече в момента, отново обхваща кметства и училища.
Днес АПИС сезира Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция за нарушенията във връзка с доставката на софтуер за държавната администрация.
В средата на декември от АПИС заявиха, че ще алармират Европейската комисия за нарушенията на Директивата за обществените поръчки, допуснати в обявения от министър Николай Василев търг за справочна информационна система за държавната администрация, ако не получат справедливо решение на спора, който стигна до Върховния административен съд.
От МДААР категорично отхвърлиха твърденията на АПИС, като заявиха, че фирмата от години атакува всички процедури за справочен софтуер и досега всички дела са загубени. От министерството припомниха, че през декември Кoмисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на АПИС срещу решението за откриване на процедурата и определи обвиненията като недопустими и неоснователни.
На обвинението за злоупотреба за близо 1 млн. лв. от министерството отбелязват, че в цитирания от фирмата период Министерството на държавната администрация не съществува, камо ли да има средства, с които да злоупотребява.
От министерството отново отхвърлиха и останалите обвинения на АПИС.
*Информацията е актуализирана към 17 часа 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:19 | 31.08.22 г.
fallback