fallback

Приключи изкупуването на тютюна от реколта 2007 в Кърджали

По прогнозни данни през миналата година в Източните Родопи са произведени около 6000 тона тютюни

09:52 | 16.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

В средата на януари успешно завърши кампанията по изкупуването на ориенталските тютюни в Кърджалийска област и община Ивайловград от реколта 2007. За първи път от години има тенденция към търсене на продукцията от търговците, предава БТА, позовавайки се на началника на регионалното звено на фонд "Тютюн" в Кърджали Мелиха Дилбер.
По време на кампанията не е постъпила нито една рекламация от производителите за предлаганата цена от изкупвателните фирми.
По прогнозни данни през миналата година в Източните Родопи са произведени около 6000 тона тютюни. От тях 90 на сто са окачествени и постъпили в цеховете за заводска преработка на основните играчи на пазара - "Сокотаб" и "Кърджали-Табак". Трети крупен купувач е била фирма "Алайънс Уан Табако".
В надпреварата са участвали общо 12 фирми. По неокончателни данни средната изкупна цена (без премиите) за първа класа тютюн е била 4,40 лв. за килограм.
В представителството на фонд "Тютюн" в Кърджали от осемте общини в региона вече са постъпили заявките за новата реколта. През 2008 г. те са за около 10 000 тона, а с ориенталски тютюни ще бъдат заети над 65 хил. декара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 29.08.22 г.
fallback