fallback

Преглед на печата за 16 януари

08:20 | 16.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Искат €500 млн. за “Кремиковци”
в. Стандарт
Прамод Митал продава "Кремиковци". Това потвърди вчера пред "Стандарт" изпълнителният директор на металургичния гигант Александър Томов. Индиецът и неговите консултанти във фирмата майка "Глобал Стийл" се въртят около сумата от 500 млн. евро, срещу която са склонни да се разделят със завода. Официалното им решение ще бъде обявено на 24 януари. Ако някой брои половин милиард за комбината, Митал ще реализира само за 2,5 години петкратна печалба в сравнение с цената от 102 млн. евро, която той плати на бившия собственик Валентин Захариев през лятото на 2005 г.
Както "Стандарт" вече писа, кандидат-купувачи не липсват. Те са двама украински олигарси, които са съперници в родината си. Причината е, че са свързани с двете враждуващи най-силни политически фигури в страната. От едната страна стои металургичният холдинг "Метинвест холдинг" на Ринат Ахметов, който е свързван с проруски настроения бивш премиер на Украйна Виктор Янукович. В момента тече сливане между холдинга на Ахметов и "Смарт холдинг" на руснака Вадим Новински, който притежава в България металургичния завод "Промет". След сливането в новата структура Новински държи едва една четвърт от общия капитал от $25 млрд. Новински се ползва с доверието на бившия руски премиер Виктор Черномирдин и на кръгове, близки до сегашния президент Владимир Путин. Вторият кандидат е "Финанси и кредити" на Константин Жеваго, свързан с детето на Оранжевата революция Виктор Юшченко, научи "Стандарт". Информацията бе потвърдена и от източници от икономическото министерство, които дори коментираха, че Жеваго водел финансово по-агресивна кампания за закупуването на "Кремиковци" от конкурентите си от "Метинвест".
Липсата на кадри се очертава като тотална
в. Дневник
Дефицитът на кадри вече засяга цялата икономика, а не само отделни браншове, показват наблюденията на големите агенции за подбор на персонал. Недостигът и на специалисти, и на общи работници е толкова голям, че ще се превърне в сериозна пречка не само пред големите инфраструктурни строежи като магистрала "Тракия" и АЕЦ "Белене", но и пред всякакви нови проекти.
Търсенето на работна ръка във всички сектори и на всички равнища вече в пъти надвишава предлагането. В опита си да задържат кадрите си или да привлекат нови през миналата година повечето компании увеличиха заплатите до нива, които не отговарят на производителността, отбелязват специалистите по човешки ресурси. Това е основанието за предвиждането им, че през тази година ще има фирми, които няма да издържат на натиска на пазара на труда и ще преустановят бизнеса си или ще го изнесат в други страни.
"Фьост Алпине" обмисля инвестиция за 5 млрд. евро в България
в. Дневник
Висшият мениджмънт на австрийския гигант в производството на стомана "Фьост Алпине" (Voest Alpine) обяви намеренията си за изграждане на металургичен завод в България. Мениджърите представиха вчера инвестиционната си програма на среща с премиера Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и председателя на агенцията за инвестиции Стоян Сталев. На срещата са присъствали още посланикът на Австрия Клаус Фабиян и зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев.
Инвестицията е за 5 млрд. евро, които ще бъдат вложени за изграждане на нов завод. Австрийците все още проучват страната и очакват подкрепа на държавата при реализацията на проекта, се казва в правителственото прессъобщение. Още през ноември 2007 г. "Фьост Алпине" обявиха намерението си да инвестират в Черноморския регион, като проучват условията за бизнес в Румъния, Украйна или Турция. На срещата си с премиера вчера те са са обяснили, че новият комбинат ще бъде като предприятието майка в австрийския град Линц, където е седалището на концерна. Той ще отговаря на последните екологични изисквания в стоманодобивното производство, са обяснили още мениджърите.
Пирински си спечели мощен враг – медиите
в. Сега
Парламентарният шеф Георги Пирински си навлече гнева на медиите с поредния опит да въведе драконовски мерки за журналистите в сградата на Народното събрание. Занапред десет пъти по-малко журналисти ще могат да следят пленарните заседания. Още в първия работен ден на парламента много репортери останаха зад портите на НС. За допуснатите вътре пък се въвеждат специални зони. Червен шнур указва къде точно минава демаркационната линия. Журналистите бяха приканени да следят заседанието само в десния кулоар, което предизвика стълпотворение от взаимно пречещи си хора. В същата зона са изнесени трибунката за изявления, която досега бе вляво, и студиата на БНТ и "Дарик". Очистен от репортери остана левият коридор. Там са стаите на БСП, БНС и НДСВ.
Телевизиите се озоваха без достъп до звук от пленарната зала, а това обезсмисли престоя им в НС. Чашата преля, когато репортерите констатираха, че личните им данни са публично достояние, тъй като ЕГН-то им е изписано върху пропуска на гърдите в нарушение на закона. Обстановката взриви обаче препоръката за разговор с депутат да се иска разрешение от пресцентъра. Смаяни от нововъведенията бяха и депутатите. Шефът на НС изобщо не ги питал. Самият Пирински обясни, че не можело да има 1000 журналисти на 240 депутати, както досега. Цифрите обаче са спекулативни, тъй като една медиа ползва десетина пропуска, но никога едновременно, така че в НС рядко се събират повече от 50 репортери накуп.
Преговори до последно за проекта "Южен поток"
в. Сега
От четирите икономически договора, които се подготвят за подписване по време на посещението на руския президент Владимир Путин у нас, засега са готови само два - за главен изпълнител на АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт" и парафираният още миналата седмица в Атина учредителен контракт за създаване на Проектна компания за нефтопровода Бургас-Александруполис.
Преговорите по стратегически най-важния и потенциално най-печеливш за България договор - за газопровода "Южен поток", ще се водят до последния момент, стана ясно вчера. Твърде е вероятно в присъствието на президентите Путин и Първанов да се подпише само план за действие за изграждането на газопровода, в който да се очертае график със срокове. Не е окончателно готов също текстът на споразумението за насърчаване на туризма.
Чип карти в градския транспорт от лятото
в. Новинар
От юли се очаква да стартира системата за електронно таксуване в трамваите и тролеите в столицата, съобщи за “Новинар” зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. Специални апарати за таксуване с дисплей ще бъдат монтирани и в превозните средства. Чип картата, която ще бъде поименна за ползващите намаление, ще се зарежда за определена сума. При качване пътникът ще указва времевия интервал, в който възнамерява да пътува, а апаратът ще приспада от картата определена сума. Тарифата ще бъде обвързана с времето на пътуване, допълни Стоилов. Електронната система се разработва от чешката фирма “Микроелектроника”, а въвеждането й се бави повече от 2 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 02.09.22 г.
fallback