fallback

Одобряват заем за развитие на инфраструктурата до края на май

Оценката на разходите по заема за развитие на общинската инфраструктура е 117 млн. евро с ДДС

17:36 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

До края на май се очаква одобрение на заема за развитие на общинската инфраструктура от Съвета на директорите на Световната банка, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски е обсъдил днес с Флориан Фихтл, ръководител на Световна банка за България, график за изпълнение на предстоящите дейности по заема за развитие на общинската инфраструктура.
По време на срещата е постигнато разбирателство за разпределението на разходите по проекта и финансирането им от различните източници.
Оценката на разходите по заема за развитие на общинската инфраструктура е 117 млн. евро с ДДС, от които 88,3 млн. евро са държавен заем от Световната банка, 18,2 млн. евро - национално съфинансиране, и 12,5 млн. евро ще бъдат осигурени от участващите шест ВиК дружества.
Банката е отчела като напредък по работата подписването на Меморандум за разбирателство между министерството и шестте ВиК дружества, участващи в проекта - Добрич, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора и Търговище. Изпълнението на проекта ще започне през 2008 г. и той ще бъде включен в бюджета за 2008 г.
Проектът за развитие на общинската инфраструктура е разделен на три компонента. Първият ще включва дейности, които да улесняват използването на средствата от ЕС, подготовката за инвестиции, подготовката на документи за кандидатстване за финансиране от ЕС и обучение на органите на централно и местно ниво, отговарящи за усвояването на средства от ЕС. По този компонент ще бъде оказана подкрепа на министерството за изпълнението на проекта, включително и наемане на консултанти.
Стойността на компонента е 13 млн. евро.
Дейностите по втория компонент ще включват подобрения във ВиК дружествата, включително възстановяване на мрежи и мерки за подобряване на ефективността на дружествата. Стойността на този компонент е 52,5 млн. евро.
Третият компонент ще включва дейности по рехабилитацията на язовирите "Нейковци", "Пловдивци" и "Луда Яна", както и доизграждането на язовир "Студена". Общата стойност на компонента е 51,5 млн. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 12.09.22 г.
fallback