fallback

Строежът на АЕЦ Белене започва през второто полугодие, цената се запазва

Според договора за изграждането, който ще бъде подписан по време на посещението на Путин у нас, централата ще ни струва 4 млрд. евро

12:20 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Изграждането на АЕЦ Белене се очаква да започне през втората половина на тази година, като при подписване на окончателния договор за строителството няма да има промяна в предварително заложената цена от 3,997 млрд. евро. Това обяви на пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Договорът предстои да бъде подписан по време на посещението в България на руския президент Владимир Путин, което ще се проведе на 17 и 18 януари. Конкурсът за строителството на централата беше спечелен от руската фирма Атомстройекспорт, която даде по-добри параметри от чешката Шкода относно цената на изграждане, качеството на реакторите и степента на защита.

Себестойността на електроенергията, която ще се произвежда след построяване на новата атомна електроцентрала (първият блок ще бъде готов след шест години и половина от началото на строителството) ще бъде 3,6-3,7 евроцента за киловатчас. Същевременно до средата на годината трябва да бъде избран стратегически инвеститор. Допуснатите до последния етап на конкурса фирми са германските RWE и E.ON, белгийската Електрабел, чешката ЧЕЗ и италианската Енел.

Дотогава трябва да бъде избрана и структурираща банка на основната фаза на финансирането. До момента е осигурено мостово финансиране от банка Париба в размер на 250 млн. евро. Освен това в Държавния бюджет за 2008 са предвидени държавни гаранции в размер на 600 млн. евро във връзка с финансиране строителството на АЕЦ Белене. До използването на тези пари може да се стигне само ако не се избере навреме структурираща банка, поясниха от МИЕ.

Относно това как се възприема проекта „АЕЦ Белене“ в ЕС беше посочено, че Европейската комисия е дала положително становище за строителството, като безопасността на бъдещата централа е оценена на най-високо ниво, тъй като отговаря на всичките около 50 хил. технически изисквания на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков посочи, че в окончателния договор за строителството на АЕЦ Белене са предвидени до 20% гаранции за добро изпълнение. Той поясни за Investor.bg, че въпросната сума, която е в размер до 800 млн. евро, може да остане в Българската държава при евентуално забавяне на графиците за влизане в експлоатация на двата блока или недостигане на някои параметри на строителството. Беше пояснено още, че ще има и допълнителни договори за Атомстройекспорт за доставка на свежо ядрено гориво и съответно за извозване на отработеното ядрено гориво в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 29.08.22 г.
fallback