fallback

Спираме износа на ток за седмица, ограничения ще има до края на март

Спирането на износа е заради 20% по-високото потребление на ток от домакинствата спрямо същия период на миналата година

11:45 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на ток от България за чужбина е спрян от вчера, 14 януари, до края на тази седмица, 20 януари, съобщи пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той поясни, че спирането е в рамките на издадената от него заповед за ограничаване на износа на електроенергия от страната ни от 14 януари до 31 март тази година.

Главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков поясни, че в правомощията на министъра на икономиката и енергетиката е да може да въведе ограничения, включително и спиране на износа на електроенергия за определен период, когато има опасност да бъде нарушено нормалното снабдяване с ток за страната ни.

В края на тази седмица решението за спиране на износа на тока ще бъде преразгледано и евентуално може да бъде отменено или удължено.

По думите на Велков, когато има такива ограничения, например намаляване на износа с 30%, този процент важи за всички фирми, сключили договор за износ.

Решението за ограничението на износа е продиктувано от факта, че през последните дни потреблението на електроенергия на вътрешния пазар, главно от битовите потребители, е с 20% по-високо отколкото за същия период на миналата година. Това е наложило да бъде активиран в голяма степен т. нар. „студен резерв“ от мощности.

По думите на Велков ако при сегашното положение се изнася ток, при евентуална авария няма да има резервни мощности, които да бъдат включени в електроенергийната система, което пък предполага опасност от режим на тока. Той увери, че такава опасност в момента няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
fallback