fallback

ЕК ще определя индивидуални квоти за парникови емисии за страните

В края на декември България внесе в Съда на Европейските общности искове за пълна отмяна на решенията на ЕК за намаляване на квотите емисии за страната ни

10:39 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) ще обяви на 23 януари плана си за индивидуални цели за страните членки на ЕС по отношение на квотите за вредни емисии през следващите години, съобщи АФП.
Квотите представляват основен момент в кампанията на ЕС за намаляване на вредните парникови газови с поне 20 на сто спрямо нивата от 1990 г. до 2020 г. При надвишаване на поставените цели може да бъдат наложени глоби от милиарди евро.
Националните квоти, които ще се определят спрямо нивата на емисии през 2005 г., ще отразяват сумата на БВП на човек от населението на всяка страна. Според проекта на плана най-бедните страни в ЕС, предимно тези от бившия комунистически блок, ще могат да увеличат емисиите си, когато икономиките им настигнат останалите от Общността.
Очаква се общите квоти да бъдат постигнати чрез прилагането на възобновяеми източници на енергия.
В края на декември България внесе в Съда на Европейските общности искове за пълна отмяна на решенията на ЕК от 26 октомври за намаляване на квотите емисии за страната ни, разпределени в националните планове за 2007 г. и 2008 - 2012 г.
Основен аргумент за неприемане на решенията на ЕК е, че комисията не се е съобразила с един от най-важните критерии на Директива 2003/87/ЕО – изпълнение на целите по Протокола от Киото за намаляване на емисиите парникови газове, което е и основна цел на Европейската схема за търговия с емисии.
Освен това при оценяването на националните планове за разпределение на квоти емисии чрез модела PRIMES комисията не е направила анализ на плановете от гледна точка на специфичните условия на развитие на българската икономика.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 03.09.22 г.
fallback