fallback

Инвестират 91 млн. лв. в трите открити рудника на комплекса „Марица-Изток“

Инвестициите са съобразени с предстоящото нарастване на въгледобива

10:14 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

В трите открити рудника на комплекса "Марица-Изток" през следващата година ще бъдат инвестирани около 91 милиона лева, съобщи изпълнителният директор на дружеството Иван Марков, цитиран от БТА. Инвестициите са съобразени с предстоящото нарастване на въгледобива.

По-големият добив се изисква заради влизането в експлоатация на четвъртата ТЕЦ в комплекса, която се строи край Гълъбово от американската компания Ей И Ес. Повече лигнитни въглища ще бъдат необходими и след приключване на рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и 3, уточни Марков.

Единствено най-голямата засега ТЕЦ в комплекса - "Марица- Изток 2", остана държавна собственост сред производителите на електроенергия в региона. ТЕЦ "Марица-Изток 1" е собственост на "Брикел". Италианската компания "Енел" купи 73 процента от най-новата ТЕЦ в комплекса - "Марица- Изток 3" и инвестира близо 900 млн. евро в рехабилитацията на съоръжението.

За три години компанията осигури 160 млн. лева за екологични проекти, които се очаква да приключат през пролетта на тази година. Според "Енел", това ще бъде най-екологично чистата ТЕЦ на Балканите. Италианската компания заяви интерес към изграждането на пета ТЕЦ в комплекса, заедно с "Брикел" и Ей И Ес.

Само големи енергийни компании със сериозен опит в изграждането на мощности и производство на електроенергия ще могат да участвуват в конкурса за строителството на съоръжението. Това предвиждат критериите за избор на инвеститор, одобрени от Междуведомствената работна група, уточни Марков.

Право да участват ще имат компании, които представят високоефективна екологична технология и докажат съответния кредитен рейтинг. За да участват, кандидатите трябва да разполага и с референции от купувачи на електроенергия през последните пет години.

Мястото на новата електроцентрала ще бъде определено от инвеститорите. Според експерти, едно от най-подходящите места са площадките на ТЕЦ "Марица-Изток 3" и "Брикел".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 02.09.22 г.
fallback