fallback

До края на януари ще бъде готов меморандумът за новото пристанище във Варна

Строежът на терминала трябва да започне до края на тази година

08:58 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

До края на този месец Министерството на транспорта ще изготви меморандума за изграждане на новия контейнерен терминал във Варна и превръщането на пристанище “Варна – Изток” в туристическа зона. Това съобщи председателят на Варненския общински съвет Борислав Гуцанов след срещата си с представители на Българска морска камара, ИА „Пристанищна администрация”, ИА „Морска администрация”, „Пристанище Варна” – ЕАД, ДП „Пристанищна инфраструктура и Пилотска станция – Варна.
Новата пристанищна структура ще се стопанисва от съвместно дружество между община Варна и държавата, като има възможност в него да участват и частни фирми. Гуцанов потвърди, че максималният размер на частното участие ще е до 30%, не повече.
Окончателното решение на Японската държавна банка за финансиране изграждането на новите контейнерни терминали във Варна и Бургас ще бъде взето до края на март. Общата стойност е 214 млн. евро, като за пристанището във Варна са предвидени между 80 и 90 млн. евро.
Строежът на терминала трябва да започне до края на тази година.
Според Гуцанов изграждането на атракционната зона, която ще бъде създадена на мястото на старото пристанище, ще започне най-вероятно догодина. Проектът ще бъде възложен на Международната камара на архитектите заради натрупания опит в изграждането на подобни атракциони.
Председателят на Общинския съвет добави още, че се обсъждат проекти с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за разширяване на стария път за Девня, с цел да се облекчи трафикът в града.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 22.08.22 г.
fallback