fallback

Преглед на печата за 15 януари

08:19 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Газът ще скача още 30 на сто
в. Стандарт
Природният газ в България ще поскъпва с още поне 30%. Това ще стане стъпаловидно през следващите няколко години, обясниха експерти. Увеличението е заложено в условията на новия договор за доставка и транзит на синьо гориво от Русия, като целта на "Газпром" е България да купува газа на пазарни цени. Така до достигане на средноевропейските тарифи синьото гориво у нас трябва да скочи с още поне 160 лева. Данни на Евростат сочат, че България заема 19.о място от 23 страни в ЕС по цена на природния газ. Нашенецът плаща по 7,36 евро за гигаджаул синьо гориво. 7,6 евро е в Румъния. Естонците плащат най-малко - 4,99 евро, а най-скъп е природният газ в Швеция - 15,08 евро. Цената на природния газ, пречупена през покупателната способност на гражданите обаче, изстрелва България на върха по скъпотия.
Главният архитект на София ще мести магистрала "Тракия"
в. Дневник
Главният архитект на София Петър Диков настоява да се измести трасето на магистрала "Тракия" в участъка, който ще минава край столицата. Диков ще внесе предложение в Министерството на транспорта. Идеята му е магистралата да не минава както е планирано сега - през северната дъга на Околовръстното шосе до Калотина, а да свърже почти по права линия граничния пункт с бул. "Ботевградско шосе". Така пътят ще се отклони вместо към кв. "Кремиковци", към Челопечене и Долни Богров. Там ще има връзка с магистрала "Хемус".
"Вариантът, който предлагам, е по-добър, защото няма да затруднява движението по Околовръстния път на София, ще се спестят 5 км и близо 100 млн. лв. и продължението на "Тракия" ще бъде трансевропейска магистрала, а северната дъга на Околовръстното ще си остане градска магистрала", обясни Диков.
"Южен поток" е твърде скъп за България
в. Дневник
Трябва да се търсят алтернативни маршрути за транспортиране на природен газ за Европа. Газопроводът "Южен поток" обаче е твърде скъп. Това заяви в интервю за агенция SeeNews американският помощник държавен секретар Матю Брайза. За първи път се прави проект от подобен мащаб - ще струва между 15 и 30 млрд. долара, като това прави транзита и цената на газа твърде високи. За сравнение Брайза посочва, че проектът "Набуко" се оценява на 5 млрд. Според него трябва да се инвестира в газопроводи като "Набуко", транзитиращи газ по алтернативни маршрути, заобикаляйки Русия. Според Брайза България е имала всички технически качества да бъде включена в проекта за изграждане на газопровод от Турция за Италия, който в момента се строи и ще минава през Гърция.
Замените на гори се усладиха на БСП
в. Сега
Пет месеца след като БСП пое от ведомството на Нихат Кабил горския сектор, се оказа, че е променила отношението си към замените. Въпреки очакванията чувствително да се ограничат тези сделки, вчера стана ясно, че се готвят само козметични промени в закона. Поправки в горския закон, които ще се разгледат от парламента до края на месеца, предвиждат държавата да заменя свои гори до 25 дка с подписа на шефа на агенцията Стефан Юруков. Над този праг сделките ще се сключват след решение на кабинета. Отношението на БСП към замените бе далеч по-критично, докато секторът бе в ръцете на ДПС. Тогава левият депутат Васил Калинов предложи нов закон, който щеше да ограничи Кабил да подписва сделки само до 10 дка. Тогава левите предлагаха и забрана за замени, когато държавните масиви са на 5 км от морето, от границата или от национален курорт. В новия проектозакон тези предложения липсват.
"Горските замени не бива да се демонизират, защото голяма част от тях са в интерес на държавата", каза вчера Юруков. Той добави, че частниците, предлагали гори 10-15 пъти по-големи по територия от тези, които държавата има в дадено селище. Освен това замените били единственият начин за уедряване на горските масиви, защото в момента над 1.2 млн. души били собственици на 10% от горите. Юруков уточни, че откакто е поел агенцията, е подписвал замени, свързани само с инфраструктурни проекти.
 
Режат бордове на общинските фирми
в. Новинар
Членовете в бордовете на общинските дружества в София да бъдат съкратени наполовина, предлага шефът на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов. Целта е в директорските съвети да останат по 3-ма човека и да не са на партиен принцип, както беше досега. Единствено в “Метрополитен” петимата членове няма да променят състава си заради значимостта на фирмата за строежа на метрото. В “Софийски имоти” изп. директор Александър Шопов запазва поста си, а предложеният на миналото заседание Георги Гегов ще отиде на мястото на освободения съветник от БСП Георги Свиленски. Промени ще има и в транспортните дружества, каза Кирилов.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:11 | 21.08.22 г.
fallback