fallback

Апелативният съд потвърди присъдата по делото за аварията в Кремиковци

Днес акциите на металургичния комбинат загубиха 6,30 на сто до средна цена 17,09 лв. при прехвърлени 675 броя

18:12 | 14.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Апелативният съд в София намери за виновни трима от шестимата подсъдими за аварията в комбината "Кремиковци", съобщи БТА. С присъдата си от днес апелативният съд потвърди решението на градския съд от 13 април 2007 г.
При изтичане на доменна газ на 10 януари 2004 г. в комбината загинаха трима работника, а 22-ма бяха ранени. Починаха Тошко Петров и Здравко Мишев, водопроводчици, и пожарникарят Темелко Първанов.
Прокуратурата обвини за инцидента началника на група "Пожарогасене" Иван Нешков, началника на смяна в доменното производство Валентин Кубадинов, началника на газоспасителите Христо Александров, газовика Димитър Блажев, началника на производство "Водоенергийно" Николай Савов и старшия газоспасител Ивайло Стойков. Според софийския градски съд виновни са само Савов, Блaжев и Кубадинов.
Николай Савов бе осъден да плати 2000 лева глоба, защото е нарушил правилата за безопасност в комбината и не е извел хората от опасната зона в деня на инцидента. Димитър Блажев бе осъден на три годни условно лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок и глоба от 1000 лева, защото не е поддържал нормалното ниво на вода в системата, а и налягането не е било според изискванията. Същата присъда получи и Валентин Кубадинов. Според съда той не е предвидил достатъчно работници в газоочистката и е нарушил правилника за работа и безопасност.
И според апелативния съд тримата виновни ще трябва да заплатят солидарно на семейството на Първанов 80 000 лева по граждански иск, както и разноските по делото, които са почти 3 000 лева.
Стойков, Александров и Нешков бяха оправдани по всички обвинения. Присъдата на Апелативния съд може да се обжалва и протестира пред Върховния касационен съд.
Днес акциите на металургичния комбинат загубиха 6,30 на сто до средна цена 17,09 лв. при прехвърлени 675 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
fallback