fallback

Преглед на печата за 14 януари

08:09 | 14.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Украински олигарси в битка за „Кремиковци” в. Стандарт

Украински олигарси преплетоха оръжия в бой за "Кремиковци". Двама от най-богатите в страната бизнесмени водят преговори за комбината ни, гласят последните информации. Че в "Кремиковци" се носят слухове за украинци, които идвали на оглед, "Стандарт" написа още миналата година. Ринат Ахметов, собственик на металургичния "Метинвест" и най-заможен в Украйна с богатство над $18 млрд., е единият сигурен кандидат. Според запознати, той е имал среща преди седмица със собственика на "Кремиковци" Прамод Митал в Австрия. Очаквало се до 24 януари Митал да назове сумата, която иска за продажбата. Ахметов е свързан с едно от нашите металургични предприятия - "Промет", в бургаското село Дебелт. Концернът на украинеца доставя суровини за комбината, който пък е собственост на други украинци.

НАП с нови е-услуги в. Сега

Вече работи единната данъчно-осигурителна сметка, похвалиха се вчера от Националната агенция за приходите. Чрез нея служителите на НАП бързо ще правят онлайн справки за всички платени и дължими данъци и осигуровки на фирми и граждани. Досега те ползваха отделни софтуерни приложения. НАП годишно издава над 400 000 удостоверения за наличие и липса на задължения към бюджета, НОИ и здравната каса.

Одит лови афери с държавни имоти в. Сега

Бизнесмени са се облажили от куп неизгодни за държавата сделки с имоти във Варна по времето на областния управител Яни Янев. Това разкрива доклад на Сметната палата, който обаче спестява имената на фирмите. Частник например ужилил хазната със 117 290 лв., като ползвал 3 години държавен имот, без да плаща наем. Областният управител се е сетил да поиска парите едва като започнал одитът на Сметната палата.

Ковачки иска парното на София в. Стандарт

Парното на София може да стане част от активите на Христо Ковачки. Известният с инвестициите си в енергетиката бизнесмен е готов да се бори с едни от най-големите гиганти за приватизацията на "Топлофикация София". Това съобщи в събота самият Ковачки. "Надявам се държавата да определи такива изисквания към кандидатите за приватизация на "Топлофикация София", че да могат да се състезават и български компании", каза Ковачки. Той вече държи парното на Сливен, Враца, Бургас и Велико Търново. 

Шефът на пътния фонд възложил поръчки за 120 млн. лв. на брат си в. Дневник

Огромен конфликт на интереси в управлението на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" разкри в. "Капитал" в последния си брой. От публикацията "120 милиона от батко" се разбира, че за времето, в което изпълнителен директор е Веселин Георгиев, фирмата "Биндер", управлявана от неговия брат Емил Георгиев, е сред редовно печелещите поръчки на фонда. Фирма на другия му брат Бойко Георгиев пък "по случайност" продава пътни материали. По повод изнесеното в "Капитал" министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов заяви пред БНР в неделя, че не вижда конфликт на интереси във факта, че от поръчки на фонда братът на шефа му е получил 120 млн. лв. и допълни, че никога отговарящата за пътищата структура не е работила толкова добре, откакто Георгиев я оглавява.

Пазарът на топли напитки е нараснал с 5% за 2007 г. в. Дневник

Стойността на продажбите на топлите напитки през миналата година се увеличила с 5 на сто в сравнение с предходната година, показват резултатите от най-новото изследване на маркетинговата агенция "Евромонитор". В количествено отношение увеличението е с 4 на сто спрямо година по-рано. Всяка година маркетинговата агенция наблюдава три основни продукта от категорията топли напитки - кафе, чай и други топли напитки, които са на какаова и шоколадова основа. През 2007 г. кафето продължава тенденция за ръст от предходната година. Чаят също отбелязва повишение на продажбите, което обаче не беше случаят през 2006 г., показват данните на агенцията.

"Нова тв" стъпва на кабелния пазар с риалити канал в. Дневник

"Нова тв" е почти готова да започне излъчването на нов собствен телевизионен канал "Нова+", каза за "Дневник" председателят на борда на директорите на телевизията Силвия Зурлева. Каналът ще се предава по кабел и сателит и ще предлага риалити програми. В момента текат преговори с почти всички големи студиа за шоута в риалити формат, както и с българските кабелни и сателитни оператори, които ще разпространяват програмата. За старта на новия канал, както и за евентуалната покупка на втори за 2008 г. са планирани инвестиции от няколко милиона евро, обясни Зурлева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
fallback