fallback

ДКЕВР ще издава лиценз за доставка на газ без конкурс при един кандидат

Регулаторът ще може да разшири обхвата на вече издадена лицензия, като включи към нея обособена територия

17:02 | 10.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще издава лицензии за разпределение на природен газ за територии, които са извън Описа на новите обособени територии и ако за тях има само един кандидат, те ще се издават без провеждане на конкурс, гласят приетите днес от правителството промени в Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, които пък са свързани с измененията в Закона за енергетиката.
 
Регулаторът ще може да разшири обхвата на вече издадена лицензия, като включи към нея обособена територия, със съгласието на лицензианта и съответната община.
 
При лицензиране на енергийно предприятие, което е част от вертикално интегрирана структура, чиито фирми също развиват дейности в енергетиката, ДКЕВР задължително ще изисква програма с мерки за гарантиране на независимостта на лицензианта от останалите дейности. Такава програма няма да е необходима само за вертикално интегрирани предприятия за природен газ, когато към разпределителната мрежа са се присъединили по-малко от 100 000 крайни потребители.
 
Всички лицензирани дружества в енергетиката трябва да съхраняват цялата информация за показателите за качеството на енергията, за непрекъснатост на снабдяването и за качество на обслужването на потребителите. По всяко време ДКЕВР ще има право да извършва мониторинг на изпълнението на показателите за качество на обслужването, както и на достоверността на предоставената информация.
 
Енергийните дружества ще трябва да предоставят и информация за въздействието върху околната среда, емисиите от вредни газове и радиоактивните отпадъци, получени при производството на електрическа енергия.
 
Според наредбата в общите условия между енергийните предприятия и потребителите ще се определя и съдържанието на издаваните фактури, както и редът и сроковете за получаване от потребителите на индивидуалните им сметки и срокът за приемане на възражения. Енергийните предприятия ще провеждат обществени обсъждания на проектите на общите условия, като на тях задължително ще се канят обществени организации.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 30.08.22 г.
fallback