fallback

Стоковата борса: Пшеницата леко ще поевтинее, има недостиг на царевица

От месеци на ССБ няма предлагане на царевица, а в страната напоследък се сключват единични сделки на едро при цена около тази на пшеницата

16:43 | 10.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Вероятно цената на пшеницата ще има известни корекции надолу в близките месеци, казаха за Investor.bg от ръководството на Софийската стокова борса (ССБ).
Последните обявени борсови цени „купува” за пшеницата са около 450 лв./т, т.е. увеличението за една година е около два пъти. По принцип цените на хлебното зърно са по-високи през зимата, а с наближаването на нова реколта намаляват, т.е. поевтиняването едва ли може да се очаква по-рано от пролетта.
Цените у нас продължават да са на нивото на световните, а те пък се влияят в посока нагоре от спадането на курса на долара и от големите количества зърно, които изкупува Китай за изхранването си.
За Investor.bg изпълнителният директор на ССБ Симеон Елазаров коментира, че у нас реално почти няма недостиг на пшеница, а зърното се задържа от стопаните, които изчакват евентуално още по-високи цени. Предпоставки за това обаче няма, още повече, че след временното премахване от страна на ЕК на вносните такси за пшеница от трети страни може да бъде направен и изгоден внос.
Напоследък от ЕК усилено се обсъжда въпросът за премахване на таксите за внос на царевица в ЕС от трети страни, което вероятно ще стане, и този въпрос сериозно касае България, тъй като поради липса на фураж вече се колят животни, обясниха от ССБ. В момента цените на царевицата в САЩ са сравнителни ниски, но Япония и Северна Корея изкупуват много големи количества.
От месеци на ССБ няма предлагане на царевица, а в страната напоследък се сключват единични сделки на едро при цена около тази на пшеницата, въпреки че по принцип царевицата е по-евтина.
Борсовите цени на маслодайния слънчоглед и олиото за периода от януари 2007 г. до януари 2008 г. са се увеличили с около 90% и са на равнището на световните, като към момента те са съответно около 700 лв./т и около 2300 лв./т.
Очакванията на търговците са за известно снижение, без да се прогнозира какво.
През настоящата година от ССБ очакват да им бъде разрешено да търгуват с вредни емисси и електричество.
*Посочените цени са без включен ДДС
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 25.08.22 г.
fallback