fallback

Бивш шеф на Транскарт ощетил дружеството със завишени цени

Констатирано е, че при доставката на терминали за нуждите на картовия оператор Христо Георгиев умишлено е завишавал цената, за да облагодетелства свои дъщерни фирми

11:29 | 09.01.08 г.

От направен анализ на дейността на мениджмънта на Транскарт АД до октомври миналата година са установени нарушения на добрите бизнес практики и правилата за корпоративно управление от страна на бившия председател на съвета на директорите на Транскарт - Христо Георгиев, съобщиха от картовия оператор.
Констатирано е, че при доставката на терминали за нуждите на картовия оператор Христо Георгиев умишлено е завишавал цената, за да облагодетелства свои дъщерни фирми, при което сериозно е ощетил Транскарт. Установено е, че при поддръжката на информационната и софтуерна система на компанията бившият председател на СД е заобикалял организирането на прозрачни конкурсни процедури, действайки отново в разрез с правилата за управление на публичните дружества.
Данните сочат, че докато е заемал поста председател на СД, Христо Георгиев е организирал конкурентна дейност и е забавил изпълнението на одобрената бизнес стратегия на Транскарт АД, за да облагодетелства своя компания, включително привличайки в нея обучени служители на картовия оператор. За тези свои действия той е освободен от длъжност, като ще му бъде потърсена и съдебна отговорност.
През октомври миналата година Общото събрание на акционерите на дружеството избра Любомир Каримански за изпълнителен директор и извърши промени в Съвета на директорите.
Преструктурирането на бизнеса предвижда Транскарт да се съсредоточи изключително в дейностите, свързани с авторизацията на плащанията и управлението на мрежата от ПОС-терминали, а дъщерното дружество „Транскарт Файненшъл Сървисиз” да бъде издател на кредитните карти.
От началото на 2008 година всеки притежател на местна или международна кредитна карта „Транскарт“ ще може да тегли пари в брой от банкоматите на Обединена Българска Банка.
Предстои да бъде разширено издаването на международните ко-брандирани кредитни карти TransCard MasterCard, като съвместно с международната картова организация се подготвят и чип-карти, покриващи международния стандарт за сигурност EMV. Плановете на дружеството включват и подготовката на споразумение за издаване на карти VISA.

Свързани компании:

Транскарт АД(5T5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
fallback