fallback

Преглед на печата за 8 януари

07:46 | 08.01.08 г.

София вдига данъка върху сградите и колите
в. Сега
 
По-висок данък върху сградите и колите ще плащат столичани тази година, съобщи зам.-кметът Минко Герджиков пред Дарик радио. Налогът за сградите ще бъде 2 промила от данъчната оценка на имота при 1.5 промила досега. Така в общинския бюджет по това перо ще постъпят 45 млн. лв. вместо сегашните 28 млн. лв. "Увеличението за един апартамент е от порядъка на 5-10 лв., но плюсът в бюджета е сериозен заради многото нови и скъпи имоти в града", обясни Герджиков. От тази година данък сгради се определя от местните управи, като максимумът е 3 промила.
 
Фармацевти предричат до 7% скок на цените на лекарствата
в. Сега
 
Възможно е през лятото цените на лекарствата, поети от НЗОК, да се увеличат между 2 и 7% заради евентуалната промяна в надценките, на които имат право аптеките, заяви пред "Сега" председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. В момента касата задължава фармацевтите, които работят с нея, да слагат по-ниски надценки от тези на свободния пазар. За препарати до 7 лв. надценката е до 14%, за лекарства между 7 и 30 лв. - 12.5%, а за медикаменти над 30 лв. - 10 на сто.
Поевтиняват разговорите от фиксиран към мобилен телефон
в. Дневник
 
Цените на едро на разговорите от фиксиран към мобилен телефон ще паднат средно с около 10%, или с около 3-4 стотинки, от 1 февруари, обявиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Решението на регулатора е от вчера и е резултат от срещите, проведени с мобилните оператори през декември миналата година. Очаква се новите цени да се отразят благоприятно върху сметките на абонатите на фиксирани телекоми.
 
Бившият универсален магазин в Ловеч стана "Сити център"
в. Дневник
 
В Ловеч официално беше открит "Сити център", съобщиха от "Ловеч пропъртис мениджмънт". Това стана след реконструкция на сграда на бившия универсален магазин в центъра на града. Сити центърът е с обща застроена площ 1226 кв.м и разгъната 7075 кв.м. Сградата на бившия универсален магазин в града стана собственост на "Ловеч пропъртис мениджмънт" за около 600 хил. лв. Компанията я закупи от местното акционерно дружество "Търговия". Инвеститорът на обекта пое и пасивите на общинската фирма.
 
Пампорово сваля цените наполовина
в. Стандарт
 
Хотелите в Пампорово масово свалят цените на нощувките. Намалението е средно с 50%, установи "Стандарт". Тарифите бяха достигнали космически стойности по Нова година и сега хотелиерите ги връщат в по-поносими граници, коментират туроператори.  От 6 януари паднаха цените в хотел "Роял хаус" - апартаментите там вече се предлагат от 220 до 280 лв. на вечер. С около 50 евро свали нощувките и луксозният "Роял лодж", сега нощувката там излиза от 55 до 130 евро. Вилите във ваканционно селище "Малина" се предлагат за 140 лв. В къщичките могат да отседнат поне четирима възрастни. В хотел "Мургавец" до 4 март двойната стая ще струва 145 лв., а апартаментите - от 220 лв. до 390 лв. за президентската спалня.
 
Загубихме 350 млн. от АЕЦ “Козлодуй”
в. Стандарт
 
Загуби около 350 млн. лева е печалната равносметка за страната ни година след затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Това изчисли Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Български атомен форум. 6,7 млрд. киловатчаса ток биха могли да произведат двата блока за година. Средната цена от свободния и регулирания пазар е 6 ст. 30% от приходите отиват за издръжка на централата. Сметката показва, че страната ни се лишава от 350 млн. лева преки приходи.
 
Брокери мамят клиенти с лъжливи обяви
в. Новинар
 
Брокери прилагат редица хитрости, за да привлекат клиенти да си купят жилища и офиси, установи проверка на “Новинар”. Най-често в обявите в Интернет кандидат-купувачите прочитат една цена, но след като направят оглед на място, се оказва, че тя е съвсем различна и много по-висока. На въпроса защо в обявата брокерите не са публикували реалната цена, отговорът е “станала е грешка”. “Новинар” видя тристаен апартамент в жк “Белите брези”, обявен първоначално за 84 150 евро. По време на огледа обаче се оказа, че жилището се продава за 99 000 евро.
Синята зона в София двойно по-голяма
в. Новинар
 
До края на годината местата за платено паркиране в центъра на столицата ще станат 20 000, съобщи за “Новинар” председателят на общинската транспортна комисия Радослав Тошев. В момента паркинг местата в синята зона са 11 000. За начало се предвижда паркирането в карето между булевардите “Раковски”, “Хр. Ботев”, “Стамболийски” и “Скобелев” да стане изцяло платено. Още не е ясно дали цените за талони и таксите за вдигната кола ще се увеличат.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 29.08.22 г.
fallback