fallback

В Кремиковци отново са отчетени вредни вещества над нормата*

Текущата ежемесечна санкция за комбината, която сега само по компонент въздух е 107 хил. лв., ще бъде увеличена

15:38 | 07.01.08 г.

Отново са измерени стойности на вредни вещества над нормата в „Кремиковци” АД, показва анализът на резултатите от направеното в края на 2007 г. второ контролно измерване на емисиите на вредни вещества в металургичния комбинат, съобщиха от РИОСВ – София.
В сравнение с резултатите от първото контролно мерене през март 2007 г. е отчетено повишено съдържание на олово в праха от агломерационните машини. Количеството на прах от различните металургични производства е от 1,8 до 10 пъти над допустимата норма. Превишението по показатели серен диоксид и общи въглеводороди е до 1,4 пъти над нормата.
Измерването е извършено във всички източници в добивните производства – агломерационно, стоманодобивно, коксохимично, вародоломитно и топлоелектрическа централа.
Контролните измервания се правят съгласно годишен график на РИОСВ – София, съвместно с Изпълнителната агенция по околна среда.
Въз основа на получените резултати от измерването ще бъде увеличена текущата ежемесечна санкция, която сега само по компонент въздух е 107 хил. лв.
По-рано днес председателят на Управителния съвет на комбината Александър Томов увери, че екологичната програма предвижда спиране на замърсяванията от предприятието до 2009 г.
Днес акциите на дружеството загубиха 0,49 на сто от стойността си до средна цена от 18,21 лв., като беше извършена една сделка с 34 броя. По-късно от пресцентъра на Кремиковци разпространиха съобщение, според което съществуват несъответствия между получените резултати от анализите за съдържание на олово и реалните условия. През декември от дружеството са изпратили писмо до Министерството на околната среда и водите, в което се предлага през януари да бъдат извършени отново измерванията, за да се отстранят несъответствията.
„Кремиковци“ АД сключва договор с френската фирма Enviroconsult, която в най-скоро време ще започне постоянно измерване на емисиите, съобщават още от комбината. *Материалът е актуализиран към 16:50.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
fallback