fallback

Standard & Poor's потвърди рейтинга на БАКБ

Дългосрочният кредитен рейтинг на банката се запазва на ниво ВВ със стабилна перспектива

14:16 | 04.01.08 г.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's е потвърдила дългосрочния кредитен рейтинг на ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД (БАКБ) на ниво ВВ със стабилна перспектива, съобщи БФБ-София.
 
Последната промяна бе през януари 2006 г., когато рейтингът е повишен от ВВ- със стабилна перспектива на ВВ със стабилна перспектива.
 
Като силни страни, влияещи позитивно на рейтинга на банката Standard & Poor's посочва успешната фокусирана бизнес стратегия, постоянно високата рентабилност, добрата капитализация, съответстваща на рисковия профил на банката и продължаващата диверсификация на източниците на финансиране.
 
Като слаби страни, които могат да повлияят негативно на рейтинга са посочени малкият пазарен дял, концентриран в определена ниша, малката капиталова база в абсолютна стойност, финансиране не с депозити, а от източници на едро и бързият ръст на кредитния портфейл в икономика в преход.
БАКБ отчете ръст в нетната печалба за първите девет месеца на 2007 г. от 58% до 38,33 млн. лв. (3,04 лв. на акция).
През август стана ясно, че Съветът на директорите на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ) е назначил UniCredit Markets & Investment Banking да оцени алтернативите във връзка с остатъчния пакет от акции на БАКБ, притежавани от БАИФ. БАИФ притежава 53,88% от капитала на БАКБ.
Основният капитал на БАКБ е 12,625 млн. лв., а собственият към края на септември е 140,853 млн. лв.
Днес акциите на банката изгубиха 6,25 на сто до 75 лв., като по позицията минаха 5 броя.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 07.09.22 г.
fallback