fallback

Вдигат се цените на автомобилните товарни превози

Основен фактор за повишението е вдигането на цените на горивата, формиращи 30-40% от разходите на фирмите

12:12 | 04.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на товарните превози, извършвани от камиони, ще се вдигнат в близките 1-2 месеца, казаха за Investor.bg от фирми за международни товарни превози. Очаква се повишението да бъде средно с няколко процента, но е възможно да има не малки разлики както при отделните фирми, така и при различните направления на превозите.
Основен фактор за повишението е вдигането на цените на горивата (формиращи 30-40% от разходите на фирмите), което за изтеклата година е около 30%. Превозвачите посочиха, че през предходната година се наблюдава и ръст на цените на новите камиони и на резервните части за автомобили.
Друга основна, макар и косвена причина за вдигане цените на превозите, е стриктният контрол от институциите на ЕС за спазване на работното време на шофьорите и съответно времето за почивка между преходите, което се отчита до минута от задължително монтираните на всеки камион тахографи. Това означава, че евентуално би трябвало да се назначат още шофьори, тъй като превишение на работното време на един водач дори само с 20-30 мин. може да доведе до глоба за работодателя в размер на няколко хиляди евро.
От ръководството на превозвача СОМАТ, част от групата Вили Бец, потвърдиха, че ще вдигнат цените на превозите си, без уточняват с колко. От компанията допълниха, че при тях има диференциация на цените не само по различните направления, а и в двете посоки на едно направление, което е свързано с високата конкуренция на този пазар.
Така например превозът на дадена стока от България до страна от ЕС струва по-евтино, отколкото от същата страна до България. Не случайно през миналата година цените на превозите от страната ни до ЕС изобщо не са повишавани.
По предварителни данни, приходите на СОМАТ за 2007 г. бележат повишение с около 30% на годишна база.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 04.01.08 г.
fallback