Над 1 милион фирми фантоми у нас
в. Новинар
1,3 млн. фирми са фантоми, т.е. не извършват дейност и ще изчезнат, след като търговският регистър започне работа. Това съобщи вчера председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Част от предприятията са регистрирани, но не извършват никаква дейност, а други са в сивия сектор. По думите на Данев този проблем ще изчезне, след като заработи регистърът.
Софтуер блокира имотните сделки в първия работен ден
в. Сега
Имотните сделки в много общини в страната зациклиха в началото на януари, което се превърна в традиция през последните няколко години. Хората, които искат да направят покупко-продажба на имот, по-добре да изчакат втората половина или края на месеца, стана ясно от разнопосочните обяснения на институциите. Засега на много места не се издават данъчни оценки, а службите по вписванията ще работят с граждани от 21 януари. За невъзможност за издаване на данъчни оценки вчера сигнализираха от Пловдив.
Националният туристически щанд пак застрашен от провал
в. Сега
Само 1 месец ще се окаже времето, за което новоизбраната фирма за националния щанд ще трябва да се подготви за големите международни туристически изложения. Първите форуми, които наближават, са борсата ITB Берлин - от 5 до 9 март, след което следват Интурмаркет в Москва от 15 до 18 март и MITT Москва от 19 до 22 март. След скандала с фирма Р.О.К., която изгради със закъснение българския щанд за изложението в Лондон и възмути целия бранш с визията му, Държавната агенция по туризъм обяви конкурс за избор на нова фирма. Участници в него са отново Р.О.К., която е свързана с "Юрапел комюникейшънс", самата "Юрапел" и "Експо вижън" (част от рекламна агенция "Нойзи").
Гръцка компания иска лиценз за оператор на летище София
в. Дневник
Регистрираната в Гърция "Голдънер хендлинг" е кандидат да получи лиценз за трети оператор за обслужване на пътниците на летище София, съобщиха от транспортното министерство. Преди Коледа компанията е внесла искане в Главна дирекция "Въздухоплавателна администрация" и предстои то да бъде разгледано. Самата процедура ще отнеме от месец до половин година. Ако тя получи необходимите документи, ще е втората след швейцарската "Суиспорт", която ще конкурира софийската аерогара. По закон и наредбата на транспортното министерство за осъществяване на дейностите по наземно обслужване новите оператори могат да извършват чекирането на пътниците, обработката на багажи и товари.
Екоинспекция спря голф проект
в. Дневник
Екоинспекцията в Бургас спря строителството на голф комплекса край Поморие, докато не се направи оценка на проекта. В начинанието съдружници са община Поморие и "Енджиби-коносолтинг" чрез смесеното дружество "Кабланд" ООД. Инспекцията се мотивира, че в общината попадат няколко потенциални зони от екомрежата "Натура" - "Поморийско езеро", част от "Емине" и "Камчийска планина", "Айтоска планина" и "Камчийска и Еменска планина". Голф комплексът трябва да се съобрази с тях.
Помпат цените заради бензина
в. Стандарт
Търговци и производители отново се готвят да напомпат цените на стоките. Този път те си намериха оправдание - поскъпването на бензина с 5-6 ст. от 1 януари заради по-високия акциз. Хлебарите първи обявиха, че ще искат увеличение. До края на месеца самуните ще поскъпнат с 10-15%, заяви Георги Попов, шеф на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Някои от пещите ни са на природен газ, който скача с близо 10%. По-старите са на нафта. С 5% ще скочат и разходите ни за транспорт, аргументира се Попов. Най-масово обаче във фурните се ползва ток, който засега няма да поскъпва, обясниха производители.
Туристи гладуват по празниците в Банско
в. Новинар
Туристите, които изкараха Нова година в планинския ни курорт Банско, със сигурност няма да се върнат втори път там. Много от посетителите в туристическото градче останаха гладни навръх 31 декември, тъй като всичките им опити да влязат в механа по обед в този ден, останаха напразни. И тази година родните хотелиери показаха на чуждестранните туристи, дошли да карат ски и да празнуват, как не трябва да се прави бизнес. Недружелюбни келнери отпращаха гостите с думите, че няма места и че заведението не може да приеме повече клиенти, видя “Новинар”. Това се случваше дори в кръчми, където свободни места не липсваха.