fallback

Преглед на печата за 29 декември

09:13 | 29.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

ТЕЦ "Марица изток 2" има нови шефове в. Дневник
 
ТЕЦ"Марица изток 2" има ново ръководство със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщи Дарик радио.
 
Досегашният изпълнителен директор на централата Тодор Михайлов е освободен, след като преди няколко месеца подаде молба за напускане, която първоначално не  бе приета от министър Петър Димитров. С промените вече ще има двама изпълнителни директори, каквато е структурата на НЕК и "Булгаргаз холдинг". За главен изпълнителен директор е назначен Георги Христозов, който е работил в "Брикел". Изпълнителният директор Живко Динчев и до момента работи в централата. Председател на съвета на директорите е Атанас Съйков, директор на дирекция "Управление при кризи" в икономическото министерство.
 
Плащаме и обявяваме данъци до 30 април
в. Новинар
 
Догодина ще плащаме и обявяваме данъците за доходите си от 2007 г. до 30 април. И през 2008 г. ще могат да се ползват редица облекчения като семейното подоходно облагане. Родителите, които имат доходи само от трудови договори, ще могат да ползват облекчението, без да се разкарват до офисите на приходната администрация. Майките и бащите трябваше да подадат декларации по образец пред счетоводителя до 31 декември, а той до края на януари да преизчисли дължимия данък и да им възстанови сумата за данъчното облекчение. Ако родителите са изпуснали този срок, могат да ползват облекчението, като подадат годишна данъчна декларация. Родителите, които имат доходи от извънтрудови правоотношения, също ползват облекчението за деца с подаване на годишната си декларация. Намалението се ползва само от единия родител.
Кондуктори с лаптопи дебнат гратисчиите
в. Стандарт
 
БДЖ оборудва кондукторите с лаптопи. Така железниците ще подобрят обслужването на пътниците и ще се борят с гратисчиите. Това заяви вчера във Варна шефът на БДЖ Олег Петков. През пролетта на 2008 г. ще бъде въведена системата за електронни билети. Така кондукторите вече няма да пишат на ръка билетите в трена, а ще ги издават с машинки. Първоначално това ще бъде направено по крайградските жп линии на София, Пловдив и Варна. Вече е обявена поръчка за 350 преносими компютри, разработва се и софтуерът, каза Петков. Те ще имат интернет връзка и ще предават информацията в реално време. Въвеждането на цялата система ще струва на БДЖ около 1,5 млн. лв.
 
Гърци наляха в Сандански 3 млн. евро
в. Стандарт
 
Гръцки туристи ошушкаха магазините в курорта Сандански по Коледа. Близо 3000 души преминаха южната ни граница, за да посрещнат коледните празници в нашия град. Гърците въобще не се стискат, харчат с широка ръка, оставят и тлъсти бакшиши, твърдят сервитьори и продавачи в курорта.
 
 Простата сметка сочи, че за дните, прекарани в Сандански, всеки турист от страната на Зевс е похарчил средно по 1000 евро. Това означава, че гърците са оставили поне 3 милиона евро в хотелите, механите и бутиците в курорта. "Купуваха подаръци, глезеха се в кръчмите. За тях тук все още е по-евтино, отколкото в родината им. Поне що се отнася до туристическите услуги", уточняват собственици на хотели.
 
Новогодишна вечеря за 9000 лева с луксозно шампанско и хайвер
в. Новинар
 
Новогодишна празнична вечеря у дома с луксозни и прескъпи храни и напитки може да излезе 1500 лв. за двама души. Ако разполагате със солидна банкова сметка и не ви се празнува сам, сумата може да набъбне до стряскащите 9000 лв., ако на трапезата има и гости. Това показа проверка на "Новинар" вчера по столичните вериги магазини, където се предлагат луксозни храни и напитки. За любителите на хубавите маркови вина се предлага австралийско червено сухо вино по 605 лв. бутилката. Тези, които искат да посрещнат новата година със скъпо шампанско, трябва да се бръкнат със 117 лв. за френския еликсир от реколта 1997 г. За по-заможните ценители са италианските вина, които се продават колкото една средномесечна заплата - 315 лв. Толкова струва сухото червено вино „Solaia”, направено от грозде от Тоскана. Празникът не може да мине и без концентрат, за който цените са далеч по-приемливи. Едно от най-скъпите уискита, които се предлагат, е отлежал "Джони Уокър". Бутилка от литър струва 300 лв. Гостите могат да вдигнат тост с "Джеймисън" за 223 лв. за бутилка от 4,5 литра.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 29.08.22 г.
fallback