fallback

Внесохме искове за отмяна на решението за намаляване на квотите емисии

Това е първото дело на България като член на ЕС

15:32 | 28.12.07 г.

България внесе в Съда на Европейските общности искове за пълна отмяна на решенията на ЕК от 26 октомври за намаляване на квотите емисии за страната ни, разпределени в националните планове за 2007 г. и 2008 - 2012 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Това е първото дело на България като страна членка на ЕС.
Основен аргумент за неприемане на решенията на ЕК е, че комисията не се е съобразила с един от най-важните критерии на Директива 2003/87/ЕО – изпълнение на целите по Протокола от Киото за намаляване на емисиите парникови газове, което е и основна цел на Европейската схема за търговия с емисии. България не само изпълнява ангажиментите си по протокола за намаляване с 8% на емисиите парникови газове спрямо емисиите през базовата 1988 г., но е и с 48% под емисиите си оттогава, посочват от правителствения пресцентър.
Освен това, при оценяването на националните планове за разпределение на квоти емисии чрез модела PRIMES комисията не е направила анализ на плановете от гледна точка на специфичните условия на развитие на българската икономика. Отхвърлянето на плана и намаляването на общото количество квоти за разпределение с 20% води до поставянето на българските оператори на инсталации в неравностойно положение спрямо останалите оператори в схемата за търговия на общността. По този начин ЕК е нарушила принципа за пропорционалност и равно третиране, смятат от МС.
През ноември бизнесът заяви желанието си да участва в преразпределението на квотите за вредни емисии, в случай че ЕК не коригира становището си за намаляване на квотите за България.
Комисията няма правомощия да определя общото количество на квотите, без да вземе предвид националните планове, разработени от държавите членки, посочват още от пресцентъра на МС. По този начин комисията е превишила контролните правомощия, като е заместила използваната от българската страна методология с такава, която не е подходяща за оценка на българската икономика и която нарушава част от критериите, се казва в съобщението.
Позицията за сезиране на Съда на европейската общност относно решението за намаляване на квотите емисии на парникови газове за България беше подготвена по-рано този месец от Министерството на околната среда и водите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
fallback