fallback

Търговският регистър стартира на 2 януари 2008 г.

Очакват се сътресения в работата на фирмите, които имат дублиране на имената

15:04 | 28.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Емил Станков и Даниела Митева. Снимка: Investor.bg

Търговският регистър ще стартира своята дейност на 2 януари 2008 г., съгласно решението на Народното събрание от 28 юни тази година, съобщиха от Агенцията по вписванията на пресконференция днес.

„Агенцията по вписванията има техническата и кадрова готовност да пусне в действие новата система на Търговския регистър. Службите по регистрация в София и останалите областни градове ще заработят в първия работен ден на новата 2008 г.“, заяви изпълнителният директор на агенцията Емил Станков.

„Системата бе тествана с реални данни в периода от 1 септември до 1 декември 2007 г. Пилотният проект бе осъществен в 7 града – Варна, Габрово, Велико Търново, Русе, Бургас, Стара Загора и Кърджали, като за трите пилотни месеца бяха обработени над 7 хил. заявления“, каза Даниела Митева, заместник-директор на Агенцията по вписванията.

С въвеждането на системата на търговския регистър регистрацията на фирмите и вписването на промени ще се извършват само на едно място – Агенцията по вписванията, която служебно ще уведомява другите заинтересовани институции (НАП, НОИ и др.), а регистрацията на търговците в регистър БУЛСТАТ ще отпадне. Отпада и необходимостта от обнародване на вписванията в Държавен вестник. Търговските субекти ще се идентифицират само с единния идентификационен код (ЕИК), уточниха от агенцията.

Проверките дали са спазени изискванията на закона за регистрация ще се извършват от т. нар. „длъжностни лица по вписпванията“, които са с юридическо образование. Необходимият щат от 90 служители по регистрация, отпуснат с решение на Министерски съвет, ще бъде запълнен поетапно след окончателното приключване на конкурсите за заемане на длъжностите. До момента са проведени 4 конкурса и са назначени 33 служители.

Фирмите ще могат да подават заявленията си и по електронен път с универсален електронен подпис. Срокът за пререгистрацията в единния търговски регистър е 3 години, като самата процедура е безплатна. От агенцията призоваха фирмите да не чакат последния момент, за да се избегнат опашки в края на определния административен срок.

От агенцията изразиха надежда, че в бъдеще ще бъдат намалени таксите за фирмите, които подават заявления за регистрация и пререгистрация по електронен път.

„Би следвало тарифата да е разходно-ориентирана. Естествено, обработването на заявления на хартиен носител изисква наличие на офиси, служители и повече средства, поради което е логично таксите да бъдат по-високи. Към момента няма диференцирани ставки за подаване на заявление по електронен път и на хартиен носител“, заяви Даниела Митева.

От Агенцията по вписванията изразиха своите опасения, че може да има сътресения в работата на фирмите, които имат дублиране на имената.

„Това може да се случи, тъй като не беше одобрено предложението на агенцията за промяна в Закона за търговския регистър, която да позволява съществуващите дружества да запазят имената си чрез разграничаване по седалище и ЕИК, а националната уникалност да важи само за създадените след 2 януари 2008 г.“, заяви Митева.

Съгласно сега действащата законова уредба, при повторение на имена на фирми, те имат двумесечен срок, в който да променят наименованията си сами. След изтичането му агенцията е задължена да промени наименованията на всички компании с идентично име, добавяйки града на първоначалната регистрация към името (пример: Фирма ООД на Фирма – София ООД).

„При дублиране на дадено име, нито една от използващите го фирми няма право да го запази. То ще бъде свободно след изтичане на тригодишен срок от промяната в наименованията“, уточни Митева.

Към момента Агенцията по вписванията разполага с 27 регионални офиса. Разпределението за обработка на постъпилите заявления ще става на случаен принцип, т.е. фирмите няма да са обвързани с мястото на подаване на заявлението. Удостоверения и справки ще могат да се издават и получават в електронна форма от всеки, който има достъп до интернет.

На сайта на Агенцията по вписванията, в раздел „Електронни услуги“, се намира пълният набор от стандартизирани заявления за вписване на различни обстоятелства за търговските субекти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 10.09.22 г.
fallback