fallback

С близо 80% е поскъпнало олиото за година

Това е най-голямото повишение в сравнителен анализ на цените през декември 2007 и декември 2006 г., направен от Държавната комисия по стокови борса и тържища

14:26 | 28.12.07 г.

Най-голямо повишение спрямо предходната година има при цената на олиото (79%) и брашното (56%), сочи сравнителен анализ на цените през декември 2007 и декември 2006 година, изготвен от Държавната комисия по стокови борса и тържища (ДКСБТ).
С около 30 - 40 на сто по-високи спрямо декември миналата година са цените на млечните продукти, яйцата и ориза. 20 – 25% е поскъпването при лещата и фасула. Захарта и пилешкото месо са се търгували през декември с 10 – 13 на сто по-скъпо спрямо същия месец 2006 г., а най-малко е увеличението на цената на кренвиршите – 2%.
Сравнителният анализ на средномесечните цени на плодовете и зеленчуците през декември 2007 и декември 2006 г. показва, че въпреки високите цени на доматите и краставиците, типични за зимния период, техните стойности са по-ниски спрямо миналата зима. Оранжерийните домати през декември тази година се търгуват на цена 1,80 лв./кг, а през декември миналата година тяхната цена е била 1,90 лв./кг. Аналогични са наблюденията на цената на оранжерийните краставици, които през тази година се търгуват на цена 1,97 лв./кг, а през същия период на миналата година цената на едро е била 2,10 лв./кг.
От българските плодове и зеленчуци най-голямо поскъпване е регистрирано при зелето (50%) и картофите (30%). Малко по-висока е цената на ябълките, като спрямо миналата година промяната е 3%. При цитрусовите плодове най-голямо поскъпване е регистрирано при лимоните (75%) и бананите (51%). По-малка е промяната при цената на портокалите и мандарините, като увеличението е съответно с 14% и 10%.
Анализът на движението на цените на едро през декември показва запазване на тенденцията от предходния месец на повишаване на цените на част от основните хранителни стоки, като последният месец на годината обикновено се характеризира с по-високи цени на стоките, търгувани на стоковите тържища, се посочва в анализа на комисията.
В сравнение с предходните няколко месеца през декември има по-слабо покачване на цената на брашното и олиото, чиито стойности са с 2% по-високи спрямо ноември. С 2% е поскъпването и при кренвиршите. С около 3-4% се е покачила за месеца цената на ориза и фасула и с 6% на лещата и яйцата. Леко се е увеличила цената на кашкавала - с 0,4 на сто, а при сиренето е регистрирано поевтиняване с 2% през декември спрямо ноември. Пилешкото месо се е търгувало през месеца с около 1% по-евтино в сравнение с предходния. Без промяна е цената на захарта, която остава на ниво 1,54 лв./кг.
На месечна база през декември се наблюдава поскъпване на по-голяма част от плодовете и зеленчуците. С 8% се е повишила цената на картофите. Оранжерийните домати са поскъпнали с 6%, а краставиците - с 2%. С 2 на сто по-скъпи през декември са били и ябълките. Цената на зелето остава непроменена.
По-голямото предлагане на цитрусови плодове през месеца доведе до поевтиняването им, като портокалите са се търгували на цена с 19% по-ниска спрямо предходния месец, а цената на мандарините е с 12% по-ниска. Трайна тенденция на увеличаване на цената се наблюдава при лимоните, които се търгуваха през декември с 8% по-скъпо спрямо ноември. Бананите поскъпват с 0,5%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
fallback