fallback

Националният иновационен фонд е усвоил 54% от парите по одобрени проекти

Фирмите, които са бенефециенти по проектите на НИФ, често участват за първи път и нямат опит

12:20 | 28.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Националният иновационен фонд (НИФ) е усвоил 54% от парите, отпускани по проекти, одобрени от фонда. Това каза днес Станимир Бързашки, изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която управлява дейността на НИФ, предаде БТА.

Агенцията днес организира конференция на тема "Национален иновационен фонд - реализация и перспективи".

Сред основните проблеми на агенцията за работата по НИФ Бързашки посочи недостатъчния административен капацитет и съвместяването в агенцията на работа по проекти по програма ФАР, по оперативната програма "Конкурентноспособност" и по НИФ. Тези дейности са с различна организация, мониторинг и финансов контрол, посочи директорът.

Фирмите, които са бенефециенти по проектите на НИФ, често участват за първи път и нямат опит, а понякога избират и външни за фирмата ръководители на проектите, които не познават работата на предприятията в детайли, посочи Бързашки. Някои от най-развитите фирми имат най-много неизпълнени проекти, допълни той.

Научните институти на БАН, висшите училища и лабораториите, които притежават потенциал и кадри за иновативна дейност, се администрират както преди 30 години, посочи Бързашки. Институтите трябва да могат да сключват договори с фирми и дейността им да бъде контролирана от финансовото министерство, посочи изпълнителният директор Станимир Бързашки.

НИФ финансира от 25 до 50% от разходите за осъществяване на иновативни проекти. Допълнителни стимули ползват проекти на малки и средни предприятия, както и тези, в които участват научни организации. Парите са от държавния бюджет. От създаването на НИФ досега, за две години и половина, са организирани четири конкурсни сесии за проекти. В първите три за общо 218 проекта на стойност над 62,4 млн. лв. НИФ е отпуснал субсидия за повече от 31,5 млн. лв. В четвъртата сесия за 101 проекта фондът е осигурил финансиране за 16,8 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
fallback