fallback

Млекари на бунт срещу държавата

Част от исканията на млекопроизводителите са държавата да плаща по 50 стотинки субсидия на литър мляко

16:01 | 27.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Около 200 млекопроизводителите се събраха на протест пред земеделското министерство, съобщи Dnes.bg. Те настояват целогодишно да получават субсидии за млякото, както и да им бъдат покривани част от разходите за изхранване на животните.
„Не може 1 литър мляко да струва колкото половин килограм фураж“, заяви председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Пламен Пенчев.
Той добави, че България е единствената страна, в която държавата не само че не помага на производителите, ами дори пречи.
Част от исканията на млекопроизводителите са държавата да плаща по 50 стотинки субсидия на литър мляко и годишно по 700 лева за изхранването на една крава.
Млекопроизводителите се заканиха, че ако никой не им обърне внимание след 11 януари ще има протести в цялата страна, включително и блокиране на основни пътни артерии.
Междувременно министърът на земеделието обяви, че исканията на протестиращите млекопроизводители са прекомерни и за да се покрият са нужни над 300 млн. лв.
„Протестите са демократично право, но коленето на животни, като форма на протест не смятам за най-правилното нещо, каза още Нихат Кабил.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 03.09.22 г.
fallback