fallback

Българската виза ще струва 60 евро

Събирането на таксите в страната, с изключение на тези за визи, ще става в левове, а в чужбина - в евро или при обективна възможност - в щатски долари или местна валута

15:57 | 27.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Министерският съвет одобри Тарифа номер 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на МВнР по Закона за държавните такси и отмени действащата досега тарифа, съобщи правителствената информационна служба.
С тарифата се въвежда единна такса за издаване на визи в размер на 60 евро. Приемането и обработването на заявлението за виза за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до 6 месеца от страна на чужденци, желаещи да се установят продължително или постоянно в страната, ще струва 100 евро.
Двеста евро пък ще струва същата услуга за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до една година от страна на чужденци, които извършват научни изследвания или студенти по програми за обучение до една учебна година, специализанти или стажанти, чужденци, командировани от чуждестранен работодател за изпълнение на конкретни задачи, свързани с контрола и координацията по изпълнението на договор за туристически услуги, както и на чужденци, командировани от чуждестранен работодател за осъществяване на инвестиции. Одобреният документ определя таксите, които се събират в МВнР и в българските дипломатически и консулски представителства в чужбина. Събирането на таксите в страната, с изключение на тези за визи, ще става в левове, а в чужбина - в евро или при обективна възможност - в щатски долари или местна валута.
От такси ще бъдат освободени местни и чуждестранни лица по силата на българското законодателство, на правото на Общността или на международни договори, по които България е страна, както и по решение на министъра на външните работи, по предложение на ръководителите на дипломатическите и консулски представителства в чужбина, съгласувано с МВнР, и за издаване на удостоверителни документи за съставени актове по гражданско състояние от
дипломатически и консулските ни представителства в чужбина.
Такси няма да заплащат и българските граждани за преводи в системата на МВнР за удостоверителни документи за съставени актове по гражданско състояние, компетентните органи на съдебната власт за преводи, заверки и обработка в системата на МВнР на съдебни поръчки по наказателни дела от общ характер и чуждите граждани, които към датата на подаване на заявление за издаване на виза нямат навършена 6-годишна възраст при наемане и
обработка на заявления за визи.
С тарифата се актуализират размерите на обикновените такси, като се съобразяват с необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на съответните услуги.
За издаването на паспорт, лична карта или свидетелство за управление на МПС, дипломатическите и консулски представителства в чужбина ще събират такса от 20 евро, а за продължаване на срока на валидност на паспорт, служебен или дипломатически паспорт - 40 евро. При приемането на заявление за придобиване, възстановяване, установяване или освобождаване от българско гражданство, ще се заплащат 50 евро.
Структурата и размерът на таксите за приемане и обработване на заявления за визи се определят от законодателството на Общността - Общата консулска инструкция и от споразуменията за облекчаване на визовия режим на държавите от ЕС с трети страни.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 31.08.22 г.
fallback