fallback

Преглед на печата за 27 декември

07:40 | 27.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ниви край морето спешно стават строителни терени
в. Дневник
 
Отложеното за 1 януари 2008 г. влизане в сила на Закона на черноморското крайбрежие очаквано даде възможност за смяна на предназначението на стотици декари земеделски земи и сега върху тях са планирани скъпи комплекси, показа проучване на "Дневник". Влизането в сила на закона ще доведе и до поскъпване на имотите с добра инфраструктура на първа линия до морето, смятат брокери. Ръстът на цените ще е най-сериозен за земи, които са на първа линия и или са с променен статут, или са в процедура за смяната му.
 
"Цените на имотите драстично ще скочат заради уловката в закона, че върху земи, които са в процедура за промяна на предназначението, строителството ще може да продължи", обясни Атанас Райков от "Титан Недвижими имоти". За такива земи на първа линия и на 100 м от морето сега има търсене от 400 евро на кв.м. Очаква се цените да стигнат 600 евро.
 
Снегът напълни зимните курорти с туристи
в. Дневник
 
Обилната снежна покривка в големите планински курорти Банско, Боровец и Пампорово възвърна очакванията на хотелиерите и туроператорите за силен зимен сезон въпреки първоначалните сигнали за забавяне в записванията на чуждестранните туристи. Трите курорта, както и Витоша, бяха пълни със скиори през изминалите почивни дни, съобщиха представители на концесионерите и собствениците на хотели. Браншът очаква високи приходи и около Нова година, за когато голяма част от туристическите обекти вече са резервирани.
 
Още преди началото на сезона от "Балкантурист", които са собственици на ски съоръженията в Боровец и на някои хотели в курорта, обявиха, че запълването на легловата база там зависи от прогнозите за сняг през цялата зима. Това има най-голямо значение при записванията на британските туристи, които са и най-масовият контингент на чуждестранни скиори у нас, обясняват туроператорите. Англичаните ще изчакат да се убедят, че ще има достатъчно сняг и тогава ще купят пакет за зимата, казаха преди време от "Балкантурист" и от някои от чуждестранните туроператори като ТУИ. Сега тенденцията на записванията е положителна, съобщиха представителите на Боровец.
 
Евтини цигари под масата от януари
в. Стандарт
 
Търговци подготвят спекула с цигарите, за да надуят печалбите си, довериха читатели на "Стандарт". Още няколко месеца ще пушим евтини цигари, но ще ги купуваме "под масата" с много по-голяма печалба за търговците. От 1 януари в сила влизат новите акцизи за цигарите, което ще доведе до вдигане на цените на евтините марки. Затова производители и вносители са поръчали огромни количества цигари на старите цени, които ще продават поне до пролетта. Те обаче ще вървят "под масата", на малко по-високи цени от написаното на бандерола.
 
Борисов с оферта за Перник: Взимате боклука, пускаме метрото
в. Стандарт
 
Столичният кмет Бойко Борисов предложи сделка на перничани. "Областният управител на Перник иска метрото да стига дотам. И ето, че виждам едно гениално решение за по-нататък - регионалното депо за боклук, което да поеме софийския боклук, а ние да им направим метрото.  А нашият завод спокойно може да преработва техния боклук", обясни Бойко Борисов в интервю пред агенция "Фокус". Кметът допълни, че всеки ден 40 000 души от Перник идват на работа в София и ако двата града са свързани с метро, Перник ще се обособи като "квартал на столицата".
 
 Перник няма да направи заменка метро за боклук със София, обяви вчера кметът Росица Янакиева. По думите й съществува сериозен транспортен проблем между миньорския град и столицата и трябва да се търси изход. Цената на това решение обаче не е софийската смет, категорична бе дамата.
 
Бялата и черната техника свърши по празниците
в. Новинар
 
Истерия за пазаруване на бяла и черна техника обхвана българина по време на празниците. Това показа проверка на „Новинар” в дните между 24-ти и 26-ти декември. Най-предпочитаните подаръци за Коледа тази година са телевизорите, микровълновите печки, фритюрниците и кафе-машините. До 26-ти декември щандовете за техника в големите търговски вериги останаха празни. Продавчите не успяват да продадат само някои по-стари модели и стоките с дефекти, обясниха за „Новинар” търговци.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 20.08.22 г.
fallback