fallback

Стоковата борса завърши годината с рекорден седмичен оборот

През последните пет работни дни на борсата бяха сключени сделки на обща стойност над 160 млн. лв.

14:11 | 21.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

На Софийската стокова борса (ССБ) през тази седмица бяха сключени сделки на обща стойност над 160 млн. лв., което е рекордна стойност от създаването й досега, съобщиха за Investor.bg от ръководството на борсата.

Около 90% от стойността на сделките са за течни горива – бензини, дизел, също и смазочни масла, което е нормално за това време на годината. В сравнително малки количества са реализирани покупки на скраб и концентрат от овес.

Прави впечатление, че основната част от течните горива – на стойност над 100 млн. лв., е закупена от един купувач. Запознати коментираха за Investor.bg, че е твърде възможно този крупен играч в случая да е държавата, тъй като тя е в състояние наведнъж да похарчи за горива такава сума пари. Освен това изтича срокът, в който страната ни трябва да попълни задължителните си запаси от нефт и нефтопродукти, съгласно директивата на ЕС, като сделките се осъществяват по Закона за обществените поръчки.

Тази седмица, след известно прекъсване, на ССБ отново се предлага маслодаен слънчоглед, при цена от 720 лв./т без ДДС. Това е съществено снижение на цената му, при положение, че през октомври се сключваха сделки при цена от 850 лв./т без ДДС.

Пшеница и царевица през последните две седмици не се предлагат на ССБ, но според експерти в страната се сключват единични сделки на едро за фуражно зърно. Тенденцията у нас е цената на фуражите да се покачва поради слабата реколта от царевица и съответно недостига й за изхранване на животните.

По всяка вероятност ССБ ще работи и през оставащите два работни дни от изтичащата 2007 г., съобщиха още от борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
fallback