fallback

Стартира официално процедурата за концесията на летище Русе

Предвижда се подадените оферти да бъдат отворени след 114 дни

09:58 | 21.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Стартира официално процедурата за предоставянето на концесия на летище Русе, съобщиха от Министерството на транспорта. Както Investor.bg информира, Министерски съвет вече взе решение за предоставяне на концесия на летище за обществено ползване Русе.
До участие в конкурса се допускат кандидати с лиценз за летищен оператор, които са: търговец, регистриран по Търговския закон на Република България, или лице, регистрирано като търговец по законодателството на държава членка на Европейския съюз или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
Кандидатите трябва да гарантират наличието на опит в управлението и експлоатацията на летища не по-малко от две години през последните пет години. Бъдещият концесионер трябва да оперира поне на едно летище с пътникопоток, надхвърлящ 500 хил. пътници, или с товарооборот, надхвърлящ 10 хил. тона годишно, и на поне едно летище с пътникопоток, надхвърлящ 1 млн. пътници годишно, или с товарооборот, надхвърлящ 20 хил. тона годишно.
Приходите от дейностите по управление и експлоатация на граждански летища на бъдещия концесионер за поне една от последните три финансови години, считано от датата на подаването на офертата, трябва да бъдат в размер на не по-малко от 15 млн. евро. Кандидатите трябва да докажат също финансова стабилност и възможности за успешна реализация на крупни инвестиционни проекти, надхвърлящи над 50 млн. евро през последните 5 години.
Необходимо условие пред кандидатите е, да докажат доброто икономическо и финансово състояние на дейността си. За целта те трябва да притежават регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. евро и размер на балансовата стойност на активите, не по-малко от 5 млн. евро.
По отношение на критерия за технически възможности и професионална квалификация, участниците в конкурса се изисква да притежават техническо оборудване и да представят списък на техническите лица, които ще отговарят за качеството на изпълнение на концесионния договор и документи, удостоверяващи образованието и професионалната квалификация на ръководните служители, които ще отговарят за изпълнението на дейностите по концесионния договор.
Определен е и допълнителен предмет на концесията: извършване от концесионера на частична рехабилитация, реконструкция и ремонт на обекта на концесията, а в определени случаи и частично разширяване на обекта.
Предвижда се подадените оферти да бъдат отворени след 114 дни.
Концесионерът е необходимо да изпълни изискванията за получаването на удостоверение за експлоатационна годност на летището в срок от 9 месеца, след сключването на концесионния договор и да осигури експлоатационната годност на летището за срока на концесията.
След издаването на удостоверение за експлоатационна годност на летището, получаването на лиценз за летищен оператор и лицензи за оператор по наземно обслужване концесионерът ще може да се извършва дейности на летищен оператор, дейности на оператор по наземно обслужване и търговски дейности.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 28.08.22 г.
fallback