fallback

Избират стратегически инвеститор за АЕЦ Белене след подобряване на офертите

Очаква се до края на януари 2008 г. НЕК да подпише договора с "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене",

18:19 | 20.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

До 9 януари 2008 г. трябва да бъдат представени подобрените оферти на петте компании, изявили желание да станат стратегически инвеститор в проекта АЕЦ Белене с участие до 49%, е заявил днес главният изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков, цитиран от БТА. НЕК запазва основния пакет от 51 на сто от акциите и ще има водеща роля в управлението на АЕЦ Белене. Очаква се до края на януари 2008 г. НЕК да подпише договора с "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене", е съобщил Любомир Велков.

За изпълнението на инвестиционната си програма през 2007 г. НЕК е вложила общо 293 млн. лв., като 99,3 млн. лв. от тях са собствени средства, а останалите са осигурени от дългосрочни кредити. Един от приоритетите на дружеството е модернизацията и разширението на електропреносната мрежа. За дейности, свързани с реконструкция и модернизация на преносната мрежа, са вложени през годината над 139 млн. лв.

Най-значимият проект, който се осъществява от НЕК в момента, е "Енергия 2" на стойност 153 млн. евро. За рехабилитация и строителство на нови ВЕЦ са вложени 140 млн. лв. Плановите ремонти на съоръженията на НЕК са стрували около 39 млн. лв. От ръководството на НЕК уверяват, че не се очакват трудности с електропреносната мрежа през зимния период, тъй като страната ни има много добър воден ресурс, на който може да разчита при аварийни ситуации. Очаква се до края на годината НЕК да изнесе около 52,7% от миналогодишното количество електроенергия, или над 4 млрд. киловатчаса. Благодарение на завишената спрямо миналата година цена на изнасяната електроенергия, компанията ще реализира около 79% от миналогодишните си приходи от износ. По думите на Велков обаче след затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй НЕК не може да си позволи да сключва дългосрочни договори за износ на електроенергия - и не е направила това през 2007 г., нито се предвижда за 2008 г. Договорите, които вече се сключват, са на месечна и на седмична база. Възможно е дори през следващата година България да няма възможност за износ на електроенергия, но няма да се налага и да внася, според ръководството на НЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 10.09.22 г.
fallback