fallback

До 147 млн. лв. допълнително могат да получат земеделците

Парламентът утвърди, че към бюджета на Министерство на отбраната ще бъдат отпуснати 90 млн. лв. специално за военни мисии извън страната

18:13 | 19.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Министерски съвет може да даде право на Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие“ да извърши през 2008 г. допълнителни доплащания към директните плащания на земеделските производители след 20 октомври 2008 г. Това е записано в текст от държавния бюджет за 2008,  гласуван днес на второ четене от народните представители.

Максималният размер на тези доплащания може да бъде до 147 млн. лв., но ако бъдат изпълнени следните условия: да има преизпълнение по консолидираната фискална програма над 1,5% от предвидените приходи, както и очакваният годишен размер на положителното салдо по консолидираната фискална програма да превишава 3% от прогнозата на годишния БВП. Доплащанията могат да бъдат до 5 лв. на декар.

Парламентът утвърди, че към бюджета на Министерство на отбраната ще бъдат отпуснати 90 млн. лв. специално за военни мисии извън страната. Освен това, в централния бюджет се предвиждат средства за компенсиране на доходите на бюджетните работници и служители във връзка с въвеждането на плоския данък, като редът на отпускане на средствата ще бъде установен допълнително.

Предвидените средства в бюджета за 2008 г. за изграждане на нова система за спешни повиквания с номер 112 в размер на 20 млн. лв. ще се предоставят по бюджетите на министерствата и ведомствата, участващи в проекта, а именно Министерство на държавната политика при бедствия и аварии, Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Освен това със специален текст беше утвърдено правителството да предостави от бюджета допълнителни средства в размер на 7 млн. лв. за капиталови разходи на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

При преизпълнение на приходите от продажба на дълготрайни активи по бюджетите на министерства и държавни ведомства над разчетените със закон министърът на финансите след решение на Министерски съвет може да разреши допълнителни бюджетни кредити по бюджетите на тези ведомства в размер на 100% от преизпълнението.

Депутатите с малко мнозинство отхвърлиха предложенията за премахване на безмитните магазини. Беше отхвърлено и предложението при преизпълнение на бюджетните приходи към средата на следващата година осигурителните вноски да бъдат намалени.

Беше решено също така реализираните в края на годината икономии от общините от средства за финансиране на делегираните от държавата дейности, при условие че няма просрочени задължения, да остават като преходен остатък по бюджета на общините и да се използват за дейности по преценка на общинския съвет през следващата година.

На днешното си заседание депутатите почти приключиха започналото от вчера второ четене на закона за държавния бюджет за 2008 г.

Заседанието беше прекратено от председателстващия Любен Корнезов малко преди приключване гласуването на последните текстове от закона поради влошеното здравословно състояние на депутата Ясен Попвасилев, който припадна в пленарна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:03 | 30.08.22 г.
fallback