fallback

АПИС съди конкурентна фирма в Европейския съд в Люксембург

Спорът засяга част от базите данни на продукти на АПИС, чието съдържание според АПИС е било неправомерно извлечено и използвано

12:35 | 19.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

За първи път българско дело отива в Съда на Европейските общности в Люксембург, след като Софийският градски съд поиска от европейските магистрати да разтълкуват разпоредби от Директива 96/9/ЕО за правна закрила на базите данни, съобщиха от фирма АПИС. Изискванията на директивата са въведени в българския Закон за авторското право и сродните му права.
Ищец по делото е производителят на правен софтуер АПИС, а ответник - фирмата Лакорда, която развива дейност на същия пазар. Спорът засяга част от базите данни на продуктите "АПИС Право" и "АПИС Практика", чието съдържание според АПИС е било неправомерно извлечено и използвано повторно без негово разрешение в продукти на ответника.
Изпълнителен директор на Лакорда е бившият главен програмист и съдружник в АПИС Горан Горанов, който напусна със скандал компанията през февруари 2006 г., се казва в съобщението. Три месеца по-късно той регистрира конкурентната фирма.
Очаква се Европейският съд да излезе с решение по казуса не по-рано от есента на 2009 г. Според юристи, познаващи отблизо процедурите по т.нар. предварителни запитвания в Люксембург, средната продължителност на този вид дела е 18 месеца. Дотогава делото в Софийския градски съд ще е спряно.
Запитването с искане за тълкуване на разпоредби от директивата за базите данни е изпратено от председателя на съда Светлин Михайлов, който е съдия по делото. В съответствие с обичайната практика в другите европейски държави, инициативата за питането е дошла от една от страните, в случая от АПИС. Националният съд обаче е този, който преценява необходимостта от тълкуване на европейските норми, формулира и изпраща запитването.
Тълкуването на европейския съд на текстовете от директивата за базата данни след това ще е задължително за всички национални юрисдикции и други правоприлагащи органи във всички държави-членки, заяви управителят на АПИС Васил Христович.
В началото на тази седмица от АПИС заявиха, че ще алармират Европейската комисия за нарушенията на Директивата за обществените поръчки, допуснати в обявения от министър Николай Василев търг за справочна информационна система за държавната администрация, ако не получат справедливо решение на спора, който стигна до Върховния административен съд.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 23.08.22 г.
fallback