fallback

Очаква се свиване на инвестициите на българските фирми през 2008 г.

За тази година инвестициите са се увеличили с 12% спрямо 2006 г.

12:41 | 19.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Независимо че мениджърите в промишлеността очакват инвестиционният климат през 2008 г. да е благоприятен според оценката им на факторите, влияещи върху решенията за инвестиции през следващата година, част от тях (предимно от частния сектор) се въздържат да дават числови прогнози за очаквания обем на инвестициите през 2008 година.
В резултат на тази нагласа се очертава свиване на инвестиционните програми с 2,3% спрямо 2007 година. Това се дължи изцяло на частния сектор, където очакваният спад е 3,5% и резервите за посочване на прогнозни числа са по-големи. Предприятията от обществения сектор очакват ръст на инвестициите от 2,9%, но те формират само 19,7% от общия обем на предвижданите инвестиции в промишлеността.
Това показва инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт (НСИ), проведена сред промишлените предприятия през втората половина на ноември.
При оценките на факторите, влияещи върху решенията за инвестиции през 2008 г., преобладават мненията, че те имат стимулиращ, а не ограничаващ ефект върху инвестиционната активност. Така например търсенето на продукцията има най-стимулиращо влияние, “финансовите ресурси и очакваните печалби” са на второ място по положително въздействие, а на трето – “техническите фактори”. “Другите фактори” са почти без влияние върху решенията за инвестиции.
Приоритет в инвестиционните програми през следващата 2008 г. са инвестициите за увеличаване на производствения капацитет и за заместване на износено оборудване, съответно 36,5 и 26,3% от общия обем очаквани инвестиции.
За 2007 г. стопанските ръководители предвиждат номинално увеличение с 12,1% на инвестициите на годишна база.
Около 81% от очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2007 г. са от предприятията от частния сектор, като мениджърите прогнозират увеличение с 12,3% спрямо предходната година, докато предприятията от обществения сектор предвиждат 11,5% повече инвестиции в сравнение с направените година по-рано.
Инвестициите в увеличаване на производствения капацитет са с най-голям дял (37,1%) от общия стойностен обем на очакваните инвестиции в промишлеността през 2007 година. На второ място с 26,6% са инвестициите за механизация или автоматизация и за въвеждане на нови технологии, а тези за замяна на износено оборудване имат 25,7% дял. Останалите 10,6% от инвестициите през 2007 г. са насочени за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други.
Според продуктовата ориентация на производството най-голям дял в очакваните инвестиции през 2007 г. формират отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (38,8%), следвани от енергетичните и свързаните с водата отрасли (35,2%). На трето място по обем на инвестициите са отраслите, произвеждащи хранителни продукти и напитки (11,3%).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 10.09.22 г.
fallback