fallback

Топлофикация-Варна на загуба, ще намалява зависимостта си от газа със слама

10 хиляди тона тона слама годишно са необходими за производството на 15-20 хил. мегаватчаса

17:19 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Топлофикация – Варна завършва годината на загуба заради топлата зима. Това каза Доминик Дода – директор на Далкия България. Френската Dalkia е официален собственик на приватизираното дружество от април тази година.

Днес беше представен новият изпълнителен директор на Топлофикация-Варна инж. Илия Николаев. Представителите на Управителния съвет на компанията, която от януари догодина вече ще се нарича Далкия Варна, разясниха пред журналисти инвестиционните си намерения за 2008 г.

Далкия Варна ще се стреми към все по-малка зависимост от природния газ. Компанията иска да използва и няколко други варианта за получаване на топлоенергия, като например слама и дървесина, за да не се отразява всяко повишение на цената на природния газ на крайния потребител.

Във варненския регион вариантът със сламата е добър, смята Франк Жонен – досегашният изпълнителен директор на Топлофикация – Варна. Той направи сравнението, че изгарянето на 2,5 тона слама е равно на 1000 куб. газ.

10 хиляди тона тона слама годишно са необходими за производството на 15-20 хил. мегаватчаса, което е около 20% от общото производство на топлоенергия във Варна.

Все още обаче има проблем със събирането, балирането и транспортирането, което предстои да се организира и през 2009 г. да започне работа по проекта “Биомаса”.

В дългосрочен план Далкия Варна ще инвестира 400 000 евро за подмяна на 3-4 км топлопроводи, което ще започне през лятото на следващата година. 4 млн. лв. ще се използват за подмяна на тръбопроводи през 2008 г., други 4 млн. лв. ще бъдат дадени за когенерация и 300 000 лв. – за нови абонати. В момента Топлофикация – Варна обслужва едва 12 000 клиенти, но смята да работи в посока подобряване доверието в тяхната компания, за да бъдат увеличени потребителите на топлоенергия във Варна.

От днес топлофикация въвежда нови фактури, които всеки техен клиент ще получава. Те ща са много по-разбираеми за клиентите им, казват от компанията. За допълнителни въпроси и предложения на потребителите е създаден специален търговски отдел. Една от екстрите, които Далкия Варна ще въведе за абонатите си през 2008 г., е ремонт на вътрешните отоплителни инсталации. Тя ще се извършва без печалба поне година, съобщиха от компанията.

Около 180 000 лв. са годишните загуби на компанията от старата преносна мрежа. В следващите години тя ще бъде подменена с нова, което ще ограничи загубите с една трета и няма да влияе на крайната цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
fallback