fallback

Обемът на пазара на пощенските услуги е 200 млн. лв. за 2007 г.

Пазарният дял „Български пощи” е 30% през 2007, като през 2004 делът на дружеството е бил 50 на сто

13:01 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Двеста милиона лева се очаква да бъде обемът на пазара на пощенски услуги в България през 2007 година. Това заяви председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков, който е и глава на пощенската администрация, на среща на ръководството на агенцията с гостуващия у нас директор на Международното бюро на Всемирния пощенски съюз Едуард Дайан.

През 2006 година приходите от пощенски услуги са били 166 милиона лева, съобщиха от агенцията. Обменени са били 161 милиона броя пратки.

Само 33 на сто от този пазар е свързан с т. нар. универсална услуга, която осигурява доставка на достъпни цени до всяка точка от страната и света. По-големият дял от пазара – 67 на сто, се пада на неуниверсални услуги, предоставяни предимно от куриерски фирми. Негативната тенденция за намаляване на потреблението на универсална пощенска услуга ще се промени в резултат на присъствието на алтернативни доставчици, които са лицензирани за дейност на пазара, прогнозират от ДАИТС.

Пазарният дял на основния оператор – „Български пощи” е 30 на сто през 2007 година, като през 2004 година делът на дружеството е бил 50 на сто. Директорът на Всемирния пощенски съюз подчерта по време на срещата, че България е един от най-старите членове на Всемирния пощенски съюз. Дайан предложи на частните оператори, представители на които присъстваха на разговора, да се обединят в Балкански пул, за да могат да станат колективен член на международната организация.

Едуард Дайан напомни, че Всемирният пощенски съюз финансира дейности, свързани с подобряване на качеството на услугите и има възможност нашата страна да кандидатства с проекти. Гостът заяви, че в световен мащаб пощите вече не са само институция за пренасяне на писма, а и посредник в електронната търговия и паричните трансфери, като по този начин те се интегрират в информационното общество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
fallback