fallback

Инвестират 2 млн. долара в екопроекти, насочени към животновъдството

Целта на проекта е да се стимулира развитието на животновъдство в два пилотни района - специални защитени зони от „Натура 2000”

12:37 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 2,153 млн. долара ще бъдат инвестирани в следващите четири години за опазване на пасища и ливади с висока природна стойност в районите на Понор планина и Басапарски ридове. Това предвижда проект, който стартира Българско дружество за защита на птиците и който се представя на регионални срещи на 18 декември в гр. Своге и на 20 декември – в гр. Пазарджик. Двата града са центрове на районите за пилотно изпълнение.
Целта на проекта е да се стимулира развитието на животновъдство в тези два пилотни района, които са специални защитени зони от мрежата „Натура 2000”, като същевременно се запазят пасищата и ливадите, където гнездят редки и защитени видове птици. Основната задача е да демонстрира нов подход за опазване на биологичното разнообразие чрез подкрепа на местния традиционен поминък.
Проектът се финансира от Глобалния екологичен фонд и Програмата на ООН за развитие (ПРООН/ГЕФ), като размерът на директните средства е 950 хил. долара. Съфинансирането се осигурява от Министерство на земеделието и продоволствието и Министерство на околната среда и водите (МОСВ), които са партньори по проекта заедно с Кралско дружество за защита на птиците на Великобритания и Асоциация на млекопроизводителите.
Районът на Понор в Западна Стара планина е с площ 29 хил. хектара, от които пасищата и ливадите са близо 20 хил. ха. В местността гнездят 140 вида птици, като 50 от тях са с европейска значимост. Обезлюдяването на мястото е довело до изоставяне на пасищата и ливадите, което пък води до недостиг на храна за птиците.
Проблемно е положението и в Бесапарските ридове, които са част от Пазарджишка и Пловдивска област. Местността е с площ близо 15 хил. хектара, като малко над 6 хил. хка от тях са пасища и ливади. Сред обитателите й са 86 гнездящи вида птици, половината от които са с европейска значимост. Заради развитието на селското стопанство пасищата и ливадите там постепенно се превръщат в обработваеми видове, което застрашава живота на птиците.
Местните жители ще бъдат подпомагани в рамките на проекта за изготвяне на апликационните форми за финансиране по агроекологичната мярка на Националната програма за развитие на селските райони. Производителите, които отглеждат животните си без да замърсяват важните за птиците места, ще получат помощ и при маркетинга на специфични местни продукти, свързани с пасищата и ливадите. Експертите ще съдействат за популяризиране на районите като източник на природосъобразно произведена храна. Тази дейност ще се осъществява в партньорство с движението „slow food” в България.
Проектът предвижда и Грантова схема за пилотно тестване на агроекологични плащания, които към настоящия момент не са включени в Националната програма за развитие на селските райони в България.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 04.09.22 г.
fallback