fallback

АПИС намеси ВАС в спора за доставка на справочен софтуер за администрацията

От фирмата заявиха, че ще уведомят ЕК за своеволията на министър Николай Василев

16:15 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Фирма АПИС е внесла днес жалба в деловодството на Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което преди две седмици антимонополният орган отхвърли искането срещу централизираната поръчка за доставка на справочен софтуер за цялата държавна администрация, съобщиха от АПИС.
Новият търг за софтуера беше обявен от министъра на държавната администрация Николай Василев в началото на ноември, а на 10 декември бяха отворени офертите на участниците. Основното възражение на АПИС, която сезира КЗК за решението на министъра на 12 ноември, срещу търга е, че с него министърът на държавната администрация нарушава Закона за обществените поръчки чрез "изземване на компетентност". МДААР няма правомощия да извършва доставки за останалите ведомства и органите на местната власт, освен ако не е оторизиран изрично за това с решение на Министерския съвет,
посочват от фирмата.
Според АПИС не е необходимо централизирано определяне на справочния софтуер, който използват държавните институции, тъй като за работа с него не се налага съвместимост между ползвателите.
Законът за обществените поръчки въвежда изискванията на Директива 2004/18 на Европейския парламент и Съвета и в съответствие с директивата разпорежда, че подобен вид търгове могат да се провеждат единствено от специално създаден за целта централен орган за поръчки, пише в съобщението. Нарушението на това изискване е нарушение и на директивата и компанията няма да се поколебае да уведоми Европейската комисия за своеволията на министър Василев, ако не получи справедливо разрешение на спора, заявява Васил Христович, управител на АПИС.
От Министерството на държавната администрация и административната реформа отхвърлиха обвиненията на фирмата в деня, когато беше разпространена новината за сезирането на КЗК. Миналата седмица стана ясно, че КЗК определя твърденията на АПИС като неоснователни и остави без уважение подадената жалба.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 03.09.22 г.
fallback