fallback

Свилоза приключи проект за повишаване на производствения капацитет

Новата инсталация позволява през 2008 г. да бъде достигнат производствен обем от 120 000 тона целулоза годишно

12:32 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Свилоза АД приключи инсталирането на новите производствени мощности в дъщерното дружество Свилоцел ЕАД, съобщиха от компанията. Новата инсталация позволява през 2008 г. да бъде достигнат производствен обем от 120 000 тона целулоза годишно, а от 2009 г. – до 150 000 тона, което е три пъти повече в сравнение с обема до 50 000 тона годишно преди реконструкцията.

Поетапното повишаване на капацитета е част от инвестиционната програма на Свилоза на стойност 55 млн. евро, за която в началото на тази година компанията получи сертификат за инвеститор първи клас.

Партньори във финансирането на проекта са Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк с отпуснати кредити от общо 28 млн. евро. Другата половина от финансирането на инвестицията е със собствени средства на Свилоза, част от които (7 млн. евро) са от увеличението на капитала на дружеството в началото на 2007 г.

„Увеличеният производствен капацитет на компанията ще ни позволи да задоволим в по-висока степен нарастващите потребности на традиционните ни пазари. Освен това дружеството ще разшири пазарното си присъствие в Европа – Германия, Чехия, Италия, Полша и др. Ще имаме възможност да отговорим и на потребностите на пазарите от Близкия Изток – Ливан, Израел, Тунис”, коментира инж. Папазов – Директор „Инвестиции” в „Свилоцел” ЕАД.

Поради увеличения обем на производството е предвидено увеличение на персонала на Свилоцел ЕАД с 64 нови служители – оператори в пречиствателната станция за отпадни води, специалисти за ремонтна поддръжка, турбинисти и др.

Паралелно с увеличението на обема, качеството, ефективността и доходността на производството чрез инсталиране на модерни съоръжения и внедряване на най-добрите налични технологии, инвестиционната програма на Свилоза ще доведе до съществено понижаване на производствените разходи с 220 лв./т. и изпълнение на всички приложими европейски изисквания за екология и енергийна ефективност, се казва още в съобщението.

Инвестицията за подобряване на енергийната ефективност възлиза на 9 млн. евро. През 2008 г. ще бъде монтиран турбогенератор за собствено производство на електроенергия. В периода 2007 г. – 2012 г. емисиите на парникови газове ще бъдат понижени с 675 000 тона въглероден диоксид. Генерираните намалени въглеродни квоти се продават съгласно сключеното споразумение с ЕВБР за продажба на намалени емисии на парникови газове чрез Холандския въглероден фонд.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 13.09.22 г.
fallback